Zatvori
TikTok
Foto: Solen Feyissa / Unsplash
PoslovniPuls
03/10/2023

Vlasnik TikTok-a otkupljuje dionice od svojih američkih zaposlenika

Kineska tvrtka ByteDance otkupljuje dionice od svojih američkih zaposlenika u dogovoru koji procjenjuje vrijednost matične tvrtke TikToka na 223,5 milijardi dolara, što je otprilike 26% manje u odnosu na prošlu godinu, doznaje Reuters.

Otkup dionica za zaposlenike omogućuje ostvarivanje pravo vlasništva bez čekanja da tvrtka bude izlistana na burzi.

Prošle godine, ByteDance je bio procijenjen na 300 milijardi dolara u programu otkupa dionica ponuđenom ne-američkim zaposlenicima. Od tada su njihove američke operacije ukinule pravilo koje je zahtijevalo "likvidacijski događaj", poput IPO-a ili prodaje tvrtke, kao uvjet za ostvarivanje prava na vlasništvo. Pravilo je postojalo iz niza poreznih razloga.

ByteDance planira otkupiti barem 300 milijuna dolara vrijedne dionice od sadašnjih i bivših američkih zaposlenika po cijeni od 160 dolara po dionici, rekao je Reutersov izvor.

Dogovor dolazi u vrijeme kada se TikTok suočava s pozivima nekih američkih zakonodavaca za nacionalnom zabranom zbog zabrinutosti oko potencijalnog utjecaja kineske vlade na tu popularnu društvenu platformu. ByteDance je demantirao te optužbe.

CEO TikToka-a Shou Zi Chew bio je prisutan na kongresnom saslušanju u ožujku, gdje su američki zakonodavci izrazili zabrinutost zbog utjecaja sadržaja na platformi na mentalno zdravlje djece.

The Wall Street Journal je objavio u ponedjeljak kako je ByteDance ostvario operativnu dobit od gotovo 6 milijardi dolara u prvom kvartalu 2023., što je gotovo dvostruko više u isto vremensko razdoblje prošle godine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram