Zatvori
Euro kovanice
Foto: vwalakte / freepik
PoslovniPuls
21/09/2023

Nastavljen realni rast prosječne plaće u Hrvatskoj

Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je na godišnjoj razini nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama, prenose RBA analitičari.

Na godišnjoj razini, realan rast prosječne mjesečne bruto plaće traje od početka godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.141 euro, bila je nominalno viša za 135 eura ili 13,4% u odnosu na srpanj prethodne godine (u odnosu na 11,0% zabilježenih u svibnju i 12,4% u lipnju). Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 212 eura ili 15,5% (u odnosu na 12,7% u svibnju odnosno 14,1% u lipnju), a iznosila je 1.580 eura.

S obzirom na to da je inflacija u srpnju iznosila 7,3% godišnje, prosječna neto plaća viša je realno za 5,7% u odnosu na srpanj prošle godine, dok je bruto plaća realno viša za 7,6%. Primjetno je i ubrzanje dinamike realnog rasta neto i bruto plaća.

U razdoblju od siječnja do srpnja 2023. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1.126 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 12,0%, a realno za 2,3%.

U srpnju je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u Proizvodnji odjeće, u iznosu od 752 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1.949 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u srpnju 984 eura (+15,0% godišnje i -0,7% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.325 eura.

"Razmjerno snažan nominalan rast plaća uz istovremeno popuštanje inflatornih pritisaka nastavlja pogodovati realnom kretanju bruto i neto plaća. Trend realnog rasta plaća sugerira da će gubitak kupovne moći uslijed prošlogodišnjeg kontinuiranog i realnog pada raspoloživog dohotka biti skromniji nego što je to ranije očekivano. Kroz dohodovna očekivanja, navedeno zasigurno potiče potražnju u gospodarstvu te posljedično i rast gospodarstva. S druge strane, kontinuiran rast troškova rada mogao bi usporiti proces dezinflacije u gospodarstvu. Očekujemo da će plaće nastaviti razmjerno snažno rasti u nominalnom izrazu i do kraja godine, no, uz prisutnost još uvijek izraženog rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, realan rast bit će znatno skromniji", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram