Zatvori
Foto: Ryoji Iwata / Unsplash
PoslovniPuls
13/09/2023

Egzodus: Hrvatska u samo godinu dana izgubila gotovo 100.000 zaposlenih

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo 1,61 milijun zaposlenih, što je smanjenje od 98 tisuća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, broj nezaposlenih je smanjen za 39 tisuća, te je ukupno 95 tisuća ljudi bilo bez posla. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa anketne nezaposlenosti iznosila je 5,7 posto.

Ovi podaci proizlaze iz ankete o radnoj snazi temeljene na metodologiji Međunarodne organizacije rada, što omogućuje međunarodnu usporedbu zaposlenosti i nezaposlenosti.

Podaci za prvo i drugo tromjesečje ove godine temelje se na rezultatima popisa stanovništva iz 2021., dok su prethodni podaci temeljeni na popisu iz 2011. To je rezultiralo prekidom u vremenskoj seriji podataka, a podaci za prvo tromjesečje 2023. i nadalje nisu usporedivi s prethodnim tromjesečjima. Naknadno će biti obavljena revizija podataka kako bi se osigurala konzistentnost i usporedivost.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih među radno sposobnim osobama (između 15 i 64 godina), iznosila je 66 posto u razdoblju od travnja do lipnja ove godine, što predstavlja povećanje od 1,4 postotna boda u odnosu na prethodni kvartal.

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2022. godine, stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2023. porasla je za 1,1 postotni bod.

Stopa nezaposlenosti, koja je iznosila 5,7 posto u prvom tromjesečju ove godine, smanjena je za 1,7 posto kako na tromjesečnoj, tako i na godišnjoj razini.

U drugom tromjesečju ove godine, Hrvatska je imala ukupno 3,26 milijuna radno sposobnih stanovnika starijih od 15 godina, od čega je 1,7 milijuna bilo aktivno zaposleno, dok je 1,56 milijuna bilo neaktivno.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivno zaposlenih među radno sposobnim osobama (između 15 i 89 godina), iznosila je 52,5 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je na razini tromjesečja prije, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine smanjena za 0,4 postotna boda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram