Zatvori
Foto: Grad Čakovec
PoslovniPuls
08/09/2023

Njemački FRAMOS gradi tehnološki kampus u Čakovcu

FRAMOS, međunarodna tvrtka s podružnicom u Čakovcu, 6. rujna 2023. položila je kamen temeljac svog novog kampusa u poduzetničkoj zoni u Čakovcu. Tvrtka je specijalizirana za vizijske sustave i komponente koje omogućavaju pametnim strojevima da vide i razmišljaju, a prisutna je na svjetskom tržištu od 1981. godine. Sjedište tvrtke je u Njemačkoj, a osim u Čakovcu, urede ima i u Zagrebu te u Kanadi, stoji u medijskoj objavi.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Andreas Franz, CEO FRAMOS grupe, Markus Walluschnig, direktor nabave i proizvodnih operacija, Damir Dolar, direktor odjela za embedded inženjerstvo, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca.

Gradnja kampusa rezultat je rasta tvrtke i potrebe za povećanjem proizvodnih kapaciteta, novim i tehnološki naprednijim R&D laboratorijima te prostranijim uredima za ugodniji rad sadašnjih i budućih zaposlenika.

Najveće ulaganje u povijesti FRAMOS-a učetverostručit će proizvodne kapacitete kako bi se odgovorilo na potrebe brzorastućeg tržišta kognitivnih sustava, jezgre AI revolucije. Megatrend pametnih uređaja zahvatio je sve sektore, od medicine i poljoprivrede do autonomnih vozila, tehnologija pametnih gradova i kućanskih aparata, stvarajući veliku potražnju za proizvodima i uslugama iz spektra FRAMOS-ove djelatnosti.

Trenutna površina FRAMOS-ovih prostora u Čakovcu obuhvaća 1000 m2, a tvrtka zapošljava 70 ljudi,

Novi će kampus obuhvaćati 3500 kvadrata, a gradi se na površini od oko 10.000 m2. Kroz period od 2023. do 2025. godine, FRAMOS će investirati više od 6 milijuna eura u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora.

U prvoj fazi razvoja, kampus će moći primiti 150 zaposlenika. Pri projektiranju se vodilo računa i o budućnosti tvrtke pa je dizajn zgrade takav da se prema potrebi jednostavno može proširiti. Dodatnim laboratorijima, proizvodnim i uredskim prostorima, FRAMOS-ov će kampus dugoročno podržati planiran razvoj i rast tvrtke.

Markus Walluschnig objašnjava FRAMOSove ciljeve: “Ovom investicijom planiramo povećati proizvodne kapacitete, potaknuti daljnji tehnološki napredak naše tvrtke i učvrstiti svoju poziciju na međunarodnom tržištu embedded vision tehnologija. Novi će nam prostor optimizacijom poslovnih procesa omogućiti bolju efikasnost i veći volumen poslovanja. Ulaganje u Međimurje naš je doprinos razvoju hrvatske i europske hi-tech industrije.”

Novi kampus dizajniran je u skladu s najvišim DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) standardima zelene gradnje. DGNB certifikacija propisuje niz dobrih praksi na razini ekološke, ekonomske i socijalne održivosti građevina i kompleksa.

U skladu s DGNB kriterijima FRAMOSov će kampus koristiti ekološki prihvatljive građevinske materijale te energetski učinkovite i obnovljive izvore energije.

Andreas Franz, CEO FRAMOS grupacije kaže: “Važno nam je uskladiti poslovanje s praksama zelenog poslovanja i reducirati emisije CO2. Način gradnje, materijali koje odabiremo i proizvodni pogoni usklađeni su sa suvremenim poslovnim praksama zelenog poslovanja.”

Zelena gradnja osigurava i visoke standarde dobrobiti zaposlenika kroz kvalitetu zraka, osvjetljenje, akustiku i ergonomski prilagođene radne prostore. Preseljenje u kampus planirano je za kraj 2024. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram