Zatvori
Foto: vecstock / freepik
PoslovniPuls
05/09/2023

Postaju li AI računalni čipovi ultimativno sredstvo geopolitičkog pritiska?

Procesori tvrtke Nvidia ključni su za treniranje velikih jezičnih modela koji pokreću popularne AI sustave poput ChatGPT-a iz OpenAI-a ili Googleovog Bardo-a. To čini proizvode ove tvrtke "izuzetno praktičnom točkom kontrole koja bi omogućila SAD-u da se nametne svim drugim konkurentima u području AI tehnologije", izjavio je Mustafa Suleyman, suosnivač DeepMinda i Inflection AI, u intervjuu za Financial Times.

U srpnju se Inflection pridružio još šest drugih tvrtki, uključujući Google, Microsoft, Meta i OpenAI, u posjetu Bijeloj kući gdje su se obvezali na upravljanje rizicima u području AI-a. Prijedlozi uključuju obećanja o rigoroznom testiranju AI modela prije puštanja u javnost, ulaganju u kibernetičku sigurnost i razvoju mjera za otkrivanje kada je sadržaj generiran pomoću AI-a.

"SAD bi trebao propisati da svaki korisnik Nvidia čipova barem prihvati dobrovoljne obveze - i vjerojatno više od toga", rekao je Suleyman za Financial Times.

Suleyman je suosnovao DeepMind, koji je Google kupio 2015. godine. AI program AlphaGo te tvrtke slavno je pobijedio svjetskog prvaka u igri Go 2016. godine.

Suleyman je napustio Google početkom 2022. godine i osnovao novu tvrtku, Inflection AI. Ranije ove godine, Inflection AI je najavio svoj chatbot Pi, dizajniran da služi kao "digitalni asistent". Inflection AI sada vrijedi 1,3 milijarde dolara nakon novog kruga ulaganja u lipnju koji je uključivao Nvidia-u, Microsoft i Billa Gatesa.

Unatoč Suleymanovoj tvrdnji da SAD može postaviti globalnu AI agendu, Washington zaostaje za svojim konkurentima u Europi i Kini kad je riječ o razmišljanju o regulaciji nove tehnologije, piše Fortune. Sam Suleyman priznao je za Financial Times da SAD zaostaje, ocjenjujući šanse za donošenje AI regulacija "malo vjerojatnima".

Europska unija trenutno razmatra tzv. Zakon o AI-u koji bi ocjenjivao razinu rizika različitih primjena AI tehnologije. AI tehnologija koji se bude smatrala visokim rizikom, poput one čije odluke mogu naštetiti privatnoj osobi, morat će proći kroz više krugova testiranja prije puštanja u javnost. Neka korištenja AI-a, poput prepoznavanja lica, mogla bi biti potpuno zabranjena.

Europski poslovni lideri zabrinuti su da prevelika regulacija može postaviti Europu u nepovoljan položaj u odnosu na SAD. Očekuje se kako će Europski parlament kasnije ove godine usvojiti neku verziju AI regulacije.

Ipak, Suleyman je pohvalio Europu, rekavši da ide "u pravom smjeru" u svojem intervjuu za Financial Times.

Ni Kina ne miruje. Prošlog prosinca regulatori su uveli pravila za tehnologiju "deep fake", zabranjujući njihovu upotrebu za lažne vijesti i tražeći obavijest o tome da li je slika ili video izmijenjen. Cenzori su to nadopunili pravilima o generativnom AI-u u srpnju prošle godine. Chatbotovi sada moraju proći sigurnosnu recenziju i promicati "osnovne socijalističke vrijednosti", ali pravila također obećavaju podršku daljnjem inoviranju i ne spominju kazne za tvrtke koje krše pravila.

Očekivano blaga pravila bila su poticaj za kineske tehnološke tvrtke, a izvršni direktor Baidu-a, Robin Li, nazvao ih je "više proinovativnima nego regulativnima".

Neki američki tehnološki lideri upozoravaju kako bi stroga regulacija AI razvoja mogla SAD postaviti u nepovoljan položaj u odnosu na Kinu.

Prošlog rujna Nvidia i drugi proizvođači čipova objavili su kako je SAD zabranio prodaju najnaprednijih čipova kineskim tvrtkama, a ranije ove godine aktualna američka administracija zabranila je nove američke investicije u kineske tvrtke koje rade na strateškim tehnologijama poput poluvodiča i AI-a. Bijela kuća također navodno razmatra nove limite prodaje računalnih čipova Kini, kao i ograničavanje pristupa uslugama cloud computinga.

Kineske tvrtke sada su u utrci kupiti milijarde dolara vrijedne Nvidia čipove prije nego što na snagu stupe nove zabrane prodaje.

Oko četvrtine Nvidijinih prihoda dolazi iz Kine.

No, administracija Joe-a Bidena, čini se da ovaj put ne mari toliko za prihode američkih kompanija, koliko za maksimalno gušenje brzine razvoja kineske vojne industrije koja ovisi o naprednim računalnim čipovima zadnje generacije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram