Zatvori
PoslovniPuls
05/09/2023

Inflacija divlja: Hrvatski potrošači očekivano sve pesimističniji

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj, prenose RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini, kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su pogoršanje drugi mjesec zaredom. Nakon što je ostvareno poboljšanje tijekom cijelog drugog tromjesečja, jačanje optimizma nije zadržalo zamah u trećem tromjesečju. Na godišnjoj razini, indeksi pouzdanja i očekivanja bilježe rast sedmi mjesec zaredom. Kompozitni indeks raspoloženja blago se pogoršao u usporedbi s kolovozom prošle godine, nakon što je godišnji rast zabilježen kontinuirano od svibnja. Pokazatelji očekivanja i raspoloženja potrošača nastavljaju se zadržavati ispod dugoročnog prosjeka. S jedne strane, izgleda da je tijekom srpnja i kolovoza prevladao negativan utjecaj ustrajne inflacije na sentiment potrošača. S druge strane, poboljšanja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine naglašavaju intenzitet prošlogodišnjeg pesimizma zbog zamaha cjenovnih pritisaka i geopolitičke situacije.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u kolovozu se spustio na negativnih 19,5 bodova (-1,5 bod u odnosu na srpanj). Od područja koje pokriva ovaj indeks blago poboljšanje u odnosu na srpanj zabilježeno je jedino kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. Na pogoršanje kompozitnog pokazatelja djelovalo je pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu, kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu te pitanje vezano za očekivanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu i ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci nepovoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača (IOP) koji je u kolovozu bio na razini od -20,3 bodova (-1,3 boda na mjesečnoj razini).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača (IRP) spustio se u kolovozu na negativnih 37,1 bod (-0,6 boda). Nepovoljno na ovaj indeks djelovalo je pitanje kako se ukupna ekonomska situacija promijenila u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci i pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu. U suprotnom smjeru djelovalo je pitanje vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okružju trenutne ekonomske situacije.

Na mjesečnoj razini najsnažnije pogoršanje zabilježeno je kod pitanja glede promjene financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci. U odnosu na kolovoz prethodne godine, poboljšanje je zabilježeno kod gotovo svih pitanja, osim kod pitanja vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okružju trenutne ekonomske situacije (-5,1 bod). Ipak, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna pokazatelja, u svim područjima koje anketa pokriva.

"U trećem tromjesečju vjerojatno dolazi do korekcije relativno snažnog poboljšanja pokazatelja optimizma potrošača zabilježenog tijekom tromjesečja ranije. Promatrano prema rezultatima ankete, može se zaključiti da potrošači ne smatraju nadoknadivim dosadašnji gubitak kupovne moći unatoč kontinuiranom rastu nominalnih plaća. Međutim, pogoršanje na mjesečnoj razini u kolovozu skromnije je od onog u srpnju, pa je potrebno pričekati rezultate u narednim mjesecima kako bi se moglo konkretnije zaključivati o jačanju pesimizma približavanjem jesenskih mjeseci. Rezultati tijekom srpnja i kolovoza sugeriraju da negativan utjecaj visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti prevladava unatoč jačanju dohodovnih očekivanja usred turističke sezone. Navedeni negativni čimbenici ne dozvoljavaju zamjetnije jačanje potrošačkog optimizma, što je primjetno u usporedbi s vrijednostima pokazatelja prije prošlogodišnjeg osjetnog pogoršanja", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram