Zatvori
PoslovniPuls
01/09/2023

SAD u proizvodnju električnih automobila i baterija ulaže 15,5 mlr. dolara

Američki ministarstvo energetike osiguralo je podršku tranziciji na električna vozila u visini od 15,5 milijardi dolara.

Kao dio Bidenovog političke platforme "Investiranje u Ameriku", veći dio novca ići će proizvođačima automobila i dobavljačima kako bi preuredili svoje tvornice za proizvodnju električnih, hibridnih i vozila na vodik, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak. Ukupno 12 milijardi dolara (2 milijarde dolara u potpori i 10 milijardi dolara u zajmovima) izravno će podržavati projekte konverzije proizvodnje automobila za lagane, srednje i teške električne automobile.

Preostalih 3,5 milijardi dolara bit će usmjereno na proširenje domaće proizvodnje baterija za električne automobile i električnu infrastrukturu, kao i na materijale i komponente za baterije koje trenutno američki proizvođači uvoze iz drugih zemalja.

Tijekom proteklih nekoliko godina, niz američkih proizvođača automobila i baterija najavilo je planove za izgradnju tvornica za proizvodnju baterija na američkom tlu. Val povratka proizvodnje započeo je kolapsom opskrbnih lanaca kroz pandemiju koronavirusa, koja je zakomplicirala uvoz kritičnih materijala za baterije, uglavnom iz Kine, ali i drugih zemalja.

Američka federalna ulaganja u tamošnju proizvodnju električnih vozila i baterija u skladu su s najavljenim ciljevima administracije Joea Bidena da vrati brojne visoko plaćene proizvodne poslove natrag u SAD, posebno u konzervativnim saveznim državama poput Georgije, Sjeverne Karoline i Tennesseeja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram