Zatvori
PoslovniPuls
30/08/2023

Hrvatska i dalje uspješno izbjegava ulazak u recesiju, ali...

Prema prvoj procjeni kretanja BDP-a, koju je danas objavio Državni zavod za statistiku, godišnja stopa rasta se, prema originalnim podacima, u drugom tromjesečju 2023. spustila na 2,7% u odnosu na isto razdoblje 2022. (u odnosu na +2,8% u prvom tromjesečju 2023.), prenose RBA analitičari.

Sezonski prilagođeni podaci također ukazuju na blago usporavanje rasta gospodarstva na 1,1% u odnosu na razdoblje siječanj-ožujak 2023. (kada je zabilježen realan rast od 1,3%). Godišnja stopa rasta prema sezonski prilagođenim podacima iznosila je 2,5%.

Rast gospodarstva u drugom tromjesečju predvođen je najvećom sastavnicom BDP-a, potrošnjom kućanstava te nastavkom rasta bruto investicija u fiksni kapital. Podržana prvenstveno rastom u uslužnim djelatnostima, potrošnja kućanstava je u drugom tromjesečju bila realno viša za 2,3%, što je ubrzavanje u odnosu na tromjesečje ranije kada je realan rast iznosio 1,4%. Rezultat je to i izraženog pritiska na rast plaća, i dalje otpornog tržišta rada kao i kretanja u turizmu.

"Predmnijevamo da je nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital šesto tromjesečje zaredom (+3,2% godišnje) sigurno i rezultat poboljšanja apsorpcije i uspješnijeg korištenja sredstava iz fondova EU. Konačno, i državna potrošnja zabilježila je skromnu, ali pozitivnu stopu rasta od 0,3% godišnje", komentiraju RBA analitičari.

S druge strane, realni pad u drugom tromjesečju bilježe izvoz i uvoz za 1,6% odnosno 3,6% godišnje. Navedeno je posljedica nepovoljnih kretanja kod vanjskotrgovinske razmjene. Naime i kod izvoza i kod uvoza roba zabilježen je razmjerno visok realni pad (-9,7% odnosno -7,3%). Pri tome je smanjenje realne vrijednosti izvoza roba izravna posljedica kretanja na najvažnijim hrvatskim izvoznim tržištima. S druge strane, izvoz usluga bio viši za 8,3%, a uvoz usluga za 23,9% u odnosu na isto razdoblje 2022.

Promatrano usporedno s zemljama u okruženju, prema podacima Eurostata, Hrvatska je u drugom tromjesečju u gornjem dijelu ljestvice prema realnim stopama rasta na tromjesečnoj i godišnjoj razini (sezonski prilagođeni podaci). Snažnija stopa rasta u odnosu na tromjesečje ranije zabilježena je samo u Sloveniji (+1,4%) dok je u odnosu na isto razdoblje 2022. predvodnik rasta bila Rumunjska (+2,7%).

Prema proizvodnoj metodi realni rast bruto dodane vrijednosti u razdoblju od travnja do lipnja 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. iznosio je 2,1% (originalni podaci). Na rast tromjesečnog BDV-a u drugom tromjesečju 2023. utjecao je znatan rast realne dodane vrijednosti u financijskim djelatnostima, djelatnostima osiguranja, stručnim, znanstvenim, tehničkim, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. Ohrabruje i nastavak rasta u djelatnostima građevinarstva iako značajno sporijom dinamikom (+0,8% godišnje). Ipak, na oprez upućuju podaci o kretanju industrijske proizvodnje budući da je prerađivačka industrija zabilježila realan pad bruto dodane vrijednosti treće tromjesečje za redom, koji je u razdoblju od travnja-lipnja iznosio 2,7%. Pad BDV-a zabilježen je i u djelatnostima Trgovine, prijevoza i skladištenja, smještaja, pripreme i usluživanja hrane (-1,3% godišnje).

"Unatoč visokoj neizvjesnosti Hrvatska je u prvoj polovici godine zabilježila solidnu dinamiku realne gospodarske aktivnosti iako detaljni podaci (o bruto dodanoj vrijednosti) jasno pozivaju na oprez. Važnost usluga osobito je važna u trećem tromjesečju s obzirom na još uvijek razmjerno visoku sezonalnost hrvatskog turizma. Rezultati ljetnih mjeseci tako će naposljetku osim na izvoz usluga utjecati na raspoloživi dohodak, potrošački optimizam i osobnu potrošnju. Za sada dostupni podaci glavne turističke sezone (srpanj) ukazuju na godišnji rast dolazaka te blagi pad noćenja, uz očekivanu veću potrošnju trgovine na malo (prema podacima fiskalnih računa). S druge strane, polagano slabljenje inflacije i smanjenje inflacijskih očekivanja, uz rast realnih plaća podržavat će rast osobne potrošnje. Međutim, usporavanje realnih godišnjih stopa rasta BDP-a osobito je izgledno prema kraju godine čemu dodatno doprinosi slabost industrije koja još uvijek nije na stabilnom putu oporavka. Štoviše, kao i u ostatku Europe ona se nalazi u fazi recesije. Uz to, razvoj gospodarske situacija u hrvatskim najvažnijim trgovinskim partnerima u EU sugerira na izraziti oprez i slabljenje inozemne potražnje. Naposljetku, i dalje ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava koji bi trebali omogućiti nastavak rasta investicija podržavajući našu cjelogodišnju prognozu realnog rasta u 2023. od 2,5% godišnje. Ona je zbog visoke neizvjesnosti i vanjskog okruženja izložena blago negativnim rizicima", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram