Zatvori
PoslovniPuls
22/08/2023

Tvrtke se zadužuju po sve višim kamatnim stopama

Prema posljednjem priopćenju HNB-a, na osnovi transakcija, krediti nefinancijskim poduzećima stagnirali su u lipnju na mjesečnoj razini, prenose RBA analitičari.

U strukturi kredita poduzećima, smanjenje kredita za investicije, prekoračenja po transakcijskim računima i sindiciranih kredita u odnosu na svibanj neutralizirao je porast kredita za obrtna sredstva, pa su posljedično ukupni krediti ostali gotovo nepromijenjeni. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, rast kredita promatranim poduzećima nastavio je usporavati, s 13,9% u svibnju na 13,5% u lipnju.

"Usporavanje godišnje stope rasta kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima posljedica je učinka baznog razdoblja, odnosno već izraženog rasta kredita poduzećima u istom razdoblju prethodne godine. Naime, tijekom 2022. ubrzanje rasta plasmana kreditnih institucija poduzećima potaknuto je od strane rasta kredita za obrtna sredstva uslijed potreba za financiranjem tekućeg poslovanja, dok je i potražnja za investicijskim kreditima bila snažna. Posebice se to odnosilo na poduzeća iz energetskog sektora, što je i očekivano s obzirom na kretanja cijena energije na svjetskim burzama tijekom prošle godine. Skromnije promjene tijekom ove godine odraz su i ekonomske neizvjesnosti te porasta kamatnih stopa. Ipak, solidna aktivnost u prvom dijelu godine može se obrazložiti i dosadašnjim pozitivnim poslovnim rezultatima kod pojedinih djelatnosti. U nastavku godine, kreditna aktivnost ovisit će i o razvoju domaće i inozemne potražnje, gdje treba uzeti u obzir i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022", stoji u komentaru RBA analitičara.

Transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, promjene tečaja reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,4 mlrd. eura pali su krajem lipnja 2023. za 15,7 mil. eura ili 0,1% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 13,0% (+1,7 mlrd. eura) u odnosu na 13,5% u svibnju i u odnosu na 14,9% u travnju. Na mjesečnoj razini zabilježen je prvi pad od rujna 2021.

U strukturi kredita poduzećima, godišnja stopa rasta kredita za obrtna sredstva usporila je na 2,3% (+0,1 mlrd. eura), što je za 18,3 postotna boda manje u odnosu na godišnju promjenu na početku godine. Na mjesečnoj razini, u svibnju je zabilježen rast od 0,9% ili 41,3 mil. eura. Na kraju lipnja krediti za obrtna sredstva iznosili su 4,5 mlrd. eura, a činili su 31,2% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima.

Istovremeno su krediti za investicije porasli su za 0,5 mlrd. eura u odnosu na lipanj prošle godine, a njihova godišnja stopa rasta nastavila je usporavati sedmi mjesec zaredom, s 10,7% u svibnju na 9,4% u lipnju. Na mjesečnoj razini, krediti za investicije pali su za 0,4% (+23,7 mil. eura), a s ukupnim iznosom od 5,6 mlrd. eura, činili su 39,1% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim društvima.

Ostali krediti, s iznosom od 4,3 mlrd. eura, zabilježili su pad na mjesečnoj i rast na godišnjoj razini. U odnosu na svibanj pali su za 0,8% (+33,2 mil. eura), dok je rast u odnosu na lipanj 2022. iznosio 33,7% ili 1,1 mlrd. eura (u odnosu na 32,8% u svibnju odnosno 31,5% ostvarenih u travnju). Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije traju od kolovoza 2022.

Promatrano prema udjelima u ukupnim kreditima plasiranim nefinancijskim poduzećima, velika poduzeća sudjeluju s 41,3%, a slijede mala poduzeća (21,1%), srednja poduzeća (20,1%) i naposlijetku mikro poduzeća (15,8%). Ostatak (1,7%) čine nerazvrstani krediti. Promatrano prema izvornom dospijeću kredita, najveći udio čine krediti s dospijećem višim od pet godina, odnosno sudjeluju s gotovo 60% u ukupnim kreditima.

"Prema dostupnim podacima središnje banke, u prvih pet mjeseci 2023. primjetan je rast kamatnih stopa kod poduzeća svih veličina. Kamatne stope na prvi put ugovorene kredite kod mikro poduzeća iznosile su u prosjeku 4,74% u promatranom razdoblju. Više je to za 1,6 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. S druge strane, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite kod velikih poduzeća iznosila je 2,79%, što je za 1,74 postotna boda više u odnosu na prosjek iz razdoblja siječanj-svibanj 2022. Stoga se stezanje monetarne politike ESB-a nastavlja prelijevati i na troškove zaduživanja domaćih poduzeća", komentiraju RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram