Zatvori
PoslovniPuls
17/08/2023

Evo zašto svi pričaju o VinFastu - vijetnamskom proizvođaču električnih automobila

Vijetnamski proizvođač električnih automobila, VinFast, jučer je izašao na burzu i ostvario impresivan rast cijene dionica.

Trgovanje dionicama započelo je po cijeni od 22 dolara po dionici, što je dvostruko više od inicijalno postavljene cijene od 10 dolara nakon spajanja s već izlistanom SPAC kompanijom Black Spade Acquisition. U jednom trenutku FinFast je imao tržišnu kapitalizaciju od 86 mlrd. dolara, što je daleko premašilo onu Forda, GM-a i drugih američkih proizvođača automobila.

Iako su dionice VinFasta do kraja jučerašnjeg trgovanja zabilježile pad cijene na 30,11 dolara po dionici, tržišna kapitalizacija tvrtke i dalje ostaje iznimno visoka.

Prema podacima tvrtke Refinitiv, jučer se trgovalo dionicama VinFasta ukupne vrijednosti od oko 185 milijuna dolara.

"Imamo niz strateških investitora i institucionalnih ulagača koji čekaju. Očekujemo kako ćemo u idućih nekoliko mjeseci prikupiti dodatni kapital", rekao je glavni financijski direktor VinFast-a, David Mansfield.

A VinFastu će dodatni kapital zasigurno trebati jer osnivač Pham Nhat Vuong ne skriva svoje ambicije - postati ozbiljni konkurent Tesli i to gradnjom 4 mlrd. dolara vrijedne tvornice u Sjevernoj Karolini i otvaranjem prodajnih salona diljem SAD-a.

VinFast je od kraja prošle godine isporučio gotovo 3.000 vozila na tržište Sjeverne Amerike. Prema podacima S&P Global Mobilityja, u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je registrirano samo 137 VinFastovih električnih vozila.

VinFast je osnovan kao dio najvećeg vijetnamskog konglomerata, Vingroup, a prošle godine zabilježio je gubitak od 2,1 mlrd. dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram