Zatvori
Euro novac
Foto: Marek Studzinski / Unsplash
PoslovniPuls
08/08/2023

Turizam podebljao iznose depozita kod poslovnih banaka

Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem lipnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 54,4 mlrd. eura, prenose RBA analitičari.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta iznosila je 6,1% (+3,1 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini rast ukupnih depozita iznosio je 650,7 mil. eura ili 1,2%. Na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na svibanj za solidnih 0,6 mlrd. eura ili 1,2%. Pritom je na godišnjoj razini rast depozita usporio sa 7,7% u svibnju na 5,8% u lipnju (na osnovi transakcija). Skromnije godišnje promjene rezultat su snažnijeg rasta depozita u lipnju 2022., odnosno učinka baznog razdoblja.

Na osnovi stanja, rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na godišnjoj razini s 7,8% u svibnju na 4,9% u lipnju (+2 mlrd. eura). Rast na godišnjoj razini usporava kontinuirano od početka godine. Na mjesečnoj razini evidentirano je solidno povećanje za 1,5% ili 637,2 mil. eura. S iznosom od 42,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su više od 77% ukupnih depozita (-2,3 pb od kraja 2022.).

U odnosu na svibanj prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća porasli su za 3,6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 6,5%. Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u lipnju su iznosili 12,2 mlrd. eura. S druge strane, solidan rast prekonoćnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježi sektor stanovništva, odnosno u promatranoj kategoriji zabilježeno je povećanje od 1,2% u odnosu na svibanj i 14,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prekonoćni depoziti stanovništva iznosili su krajem lipnja 27,9 mlrd. eura.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 12,4 mlrd. eura, ostali su gotovo nepromijenjeni u lipnju na mjesečnoj razini (+0,1% ili 13,5 mil. eura). Dok su oročeni depoziti nefinancijskih poduzeća porasli su na osnovi stanja za 10% mjesečno (ili 272 mil. eura), oročeni depoziti stanovništva pali su za 1,1% na mjesečnoj razini (-95,6 mil. eura). Neutraliziranju mjesečnog rasta oročenih depozita nefinancijskih poduzeća pridonio je i pad oročenih depozita ostalih financijskih institucija.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih oročenih depozita ubrzan je na 10,1% (u odnosu na 9,8% u svibnju odnosno 8,2% u travnju). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za čak 201% godišnje, što je najvećim dijelom posljedica rasta kamatnih stopa na promatrane depozite. S druge strane, oročeni depoziti kućanstava pali su za 10,8% u odnosu na lipanj 2022. Oročeni depoziti činili su 23% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (70%).

Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti usporava intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

"Prema navodima središnje banke, rast ukupnih depozita tijekom lipnja na mjesečnoj razini ubrzao se uslijed pojačanih priljeva iz inozemstva na početku turističke sezone. Usporavanje rasta na godišnjoj razini nastavljeno je uslijed snažnog rasta ukupnih depozita tijekom prošle godine približavanjem uvođenja eura kao službene valute. Pritom se nastavilo produbljivanje pada depozita ostalih financijskih institucija, dok je rast depozita poduzeća i stanovništva usporio", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram