Zatvori
Lucid
Foto: Daniel Salcius / Unsplash
PoslovniPuls
04/08/2023

Američki proizvođači električnih automobila očekuju "turbulentna vremena"

Američke kompanije koje se bave proizvodnjom električnih vozila očekuju turbulentna vremena - čak je i Tesla upozorio na izazovno poslovanje u bližoj budućnosti i to sve u vrijeme povećane konkurencije od strane klasičnih autoproizvođača koji još uvijek gube novac na proizvodnji električnih automobila, piše Reuters.

Pritisak je već odnio prvu žrtvu - proizvođača električnih kamiona, Lordstown Motors koji je podnio zahtjev za bankrot još u lipnju.

Tvrtke poput Lucida i Nikole ovih će dana vjerojatno izvijestiti o još jednom kvartalu gubitaka jer još uvijek imaju problema s proizvodnjom i potražnjom.

"Jedini koji imaju šansu pored Muska su tradicionalni proizvođači automobila, a oni još uvijek gube novac pokušavajući ući u igru s električnim vozilima", rekao je Thomas Hayes, predsjednik hedge fonda Great Hill Capital.

Izgleda kako je jedna svijetla iznimka Rivian Automotive iza kojeg stoji Amazon, a koji će vjerojatno izvijestiti o trostrukom rastu prihoda na 983,1 milijun dolara u razdoblju od travnja do lipnja.

"Rivianove konkurentske prednosti sve više dolaze do izražaja, s tvrtkom koja se ističe kao stvaratelj potražnje kad se uzme u obzir da većina njihovih kupaca nikada prije nije kupila pickup vozilo", rekao je za Reuters analitičar Needham-a, Chris Pierce.

Najmanje 8 analitičara povećalo je ciljanu cijenu dionice tvrtke koja je ove godine do sada porasla za oko 40%.

Istovremeno, Lucid, koja se nalazi u većinskom vlasništvu Saudijskog investicijskog fonda, trebao bi izvijestiti dioničare o produbljivanju gubitaka, kao i Nikola.

Očekuje se kako će Fisker, koji je nedavno krenuo s isporukom svojih električnih SUV-ova, izvijestiti o prvim prihodima o prodaje, međutim čini se kako oni neće biti sjajni jer je tvrtka već objavila kako nije dostigla zacrtane ciljeme proizvodnje zbog nedostataka dijelova na tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram