Zatvori
Tesla
Foto: Bram Van Oost / Unsplash
PoslovniPuls
28/07/2023

Reuters otkrio veliku aferu: Tesla "napuhavao" procjene o dosegu svojih automobila

U podužem ekskluzivnom istraživačkom članku, Reuters otkriva kako Tesla već godinama "pretjeruje" s procjenom dosega svojih električnih vozila. Istraga, koja se poziva na anonimne izvore unutar same Tesle, otkriva kako je prvi čovjek kompanije, Elon Musk, osobno naložio da se koriste "algoritmi" koji će polučiti nešto optimističnije procjena dosega vožnje njihovih automobila na jednom punjenju.

Prema pisanju Reutersa, prigovora oko dosega je bilo tako puno da je Tesla bila primorana osnovati interni "tim za preusmjeravanje" posvećen rješavanju takozvanih "slučajeva dosega".

Članovi tima za preusmjeravanje bili su obučeni da vlasnicima automobila objasne kako je reklamirani doseg od strane Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) samo "predviđanje". Također su davali savjete kupcima kako produžiti doseg. Cilj? Otkazati termine za popravak, što bi tvrtki uštedjelo i do 1000 dolara po posjetu nezadovoljnih kupaca Tesle, piše Reuters.

Tesla je već ranije uhvaćena u lažnom oglašavanju procjena dosega svojih automobila. Južnokorejski regulatori tako su ranije ove godine kaznili Teslu s 2,1 milijun dolara zbog lažnog oglašavanja dometa na tamošnjoj web stranici između kolovoza 2019. i prosinca 2022. Također, Komisija za pravednu trgovinu Koreje utvrdila je kako Tesla nije obavijestila vlasnike da hladno vrijeme može smanjiti doseg njihovih automobila. Komisija je citirala testove koji su pokazali kako su Teslini automobili gubili i do 50% dosega u hladnijim vremenskim uvjetima.

U Sjedinjenim Državama, Tesla je dosad izbjegavao kazne tržišnih regulatora, napominje Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram