Zatvori
PoslovniPuls
19/07/2023

Evo kako trenutno stojimo po pitanju inflacije

Prema konačnim rezultatima o kretanju potrošačkih cijena u lipnju godišnja stopa rasta blago je revidirana na niže u odnosu na preliminarne rezultate, prenose RBA analitičari.

Tako je, prema podacima koje je jučer objavio DZS, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u lipnju usporila na 7,6% (u odnosu na preliminarnih 7,7%). Očekivano, prema glavnim skupinama, najveći porast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u prosjeku je ostvaren kod Restorana i hotela za 15,7%, dok su cijene Hrane i bezalkoholnih pića bile u lipnju više za 14,7%, a Raznih dobara i usluga za 10,6%. Ostale kategorije zabilježile se jednoznamenkaste stope rasta dok je snažniji rast ublažen padom cijena u skupini Prijevoz za 5,3% godišnje, što je rezultat kretanja cijena na svjetskim robnim burzama.

Posljedično, u prvoj polovici godine prosječna godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 10%, pri čemu je najveći doprinos od preko 40% ili 4,3 postotna boda došao od rasta cijena hrane. Hrana, koja čini značajan udio u potrošačkoj košarici (oko 25%), bilježi dvoznamenkaste stope rasta kontinuirano još od veljače 2022. Tijekom prvih šest mjeseci jačao je utjecaj rasta cijena usluga, koje su pod utjecajem povišenih i rastućih (ulaznih) troškova, ali i pojačane potražnje.

Prosječna stopa rasta cijena usluga u prvoj polovici godine, promatrajući prema posebnim agregatima, iznosila je 8,5%. Nastavak sličnih stopa rasta cijena usluga ne isključujemo također tijekom srpnja i kolovoza. S druge strane, na usporavanje rasta opće razine cijena djeluje učinak baznog razdoblja i sve manji, ili čak negativan doprinos cijena energije koje su u prvoj polovici 2023. bile više za 5% godišnje.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), uz godišnju stopu rasta za 8,3% u lipnju, u razdoblju od siječnja do lipnja je također iznosio 10%. Međutim, tijekom svibnja i lipnja godišnja promjena HIPC je nešto viša od indeksa potrošačkih cijena (CPI) što možemo očekivati tijekom ljetnih mjeseci jer ovaj usporedivi pokazatelj za razliku od lokalne mjere potrošačkih cijena (CPI) uvažava i potrošnju stranih gostiju. Naime, udio ugostiteljskih usluga, a osobito usluga smještaja veći je kod HIPC u usporedbi s indeksom potrošačkih cijena. Cijene usluga, mjerene HIPC-om, u prvih šest mjeseci bile su više za 10,8% u odnosu na isto razdoblje 2022.

"U nastavku godine inflatorni pritisci će polagano slabiti pa će prosječna stopa inflacije prema kraju godine iznositi oko 4%, razine oko koje će se zadržavati i tijekom prvog tromjesečja 2024. U prosjeku indeks potrošačkih cijena u 2023. trebao bi usporiti na 7,5%, dominantno pod utjecajem učinka baznog razdoblja i pada cijena energije. Rast cijena hrane prema kraju godine trebao bi također usporavati, ali na razini cijele godine, pod utjecajem izrazito povišenih stopa u razdoblju od siječnja do lipnja (potencijalno i do rujna), one će i drugu godinu za redom imati dvoznamenkasti rast te tako ponovno imati najveći doprinos ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Administrativno ograničenje na cijene pojedinih prehrambenih proizvoda prema odluci Vlade zadržat će se do 1. travnja 2024. Cijene usluga bit će jedna od ključnih odrednica utjecaja na temeljnu stopu inflacije koja će prema našim projekcijama za razliku od osnovne stope zabilježiti blago ubrzanje", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram