Zatvori
Euro novac
Foto: Stock Birken / Unsplash
PoslovniPuls
21/06/2023

OHRABRUJUĆE: Rast plaća premašuje stopu inflacije

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju je na godišnjoj razini nastavljen trend realnog rasta prosječnih mjesečnih isplaćenih neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama (pad neto plaća u realnom izrazu trajao je od veljače 2022. do ožujka 2023.), prenose RBA analitičari.

Naime, i u travnju je godišnja stopa rasta prosječne neto plaće premašila godišnju stopu inflacije. Istovremeno je četvrti mjesec zaredom zabilježen realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.122 eura, bila je nominalno viša za 120 eura ili 12,2% u odnosu na travanj prethodne godine (u odnosu na 11,9% zabilježenih u ožujku). Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 187 eura ili 13,8% (u odnosu na 13,5% prethodni mjesec), a iznosila je 1.547 eura.

Na mjesečnoj razini, prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je nominalno niža za 0,7%, a realno za 1,7%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u travnju je u usporedbi s ožujkom bila niža za 0,6% nominalno odnosno 1,6% realno.

S obzirom na to da je inflacija u travnju iznosila 8,9% godišnje, prosječna neto plaća viša je realno za 2,8% u odnosu na travanj prošle godine, dok je bruto plaća realno viša za 4,5%.

U travnju je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u Proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 742 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Vađenje sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 3.625 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u travnju 940 eura (+12,6% godišnje i -0,6% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je u travnju 1.254 eura.

"Usporavanje inflatornih pritisaka pogoduje realnom kretanju bruto i neto plaća koje su u ožujku zabilježile (skroman) realan rast. Plaće u nominalnom izrazu nastavit će rasti po razmjerno visokoj stopi i do kraja godine, ali zbog i dalje razmjerno visoke inflacije očekujemo vrlo skroman rast realnih plaća (do 1%). Osim administrativnog povećanja minimalnih plaća, manjak radne snage i razmjerno jaki inflatorni pritisci podržavaju daljnji pritisak na rast plaća", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram