Zatvori
Foto: Icons8 / Unsplash
PoslovniPuls
06/06/2023

Stiže nova EU regulativa o jednakim plaćama za muškarce i žene: Evo što kažu Hrvati...

Nova EU Direktiva o transparentnosti plaća, punog naziva “Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama”, za zaposlenike država članica Europske unije donijet će brojne promjene. Od obaveznog navođenja raspona plaća u oglasima za posao i/ili na razgovorima, preko prikaza razlika u plaćama između spolova, pa sve do prikaza razlika u plaćama po istim i sličnim pozicijama.

Tako će, za otprilike tri godine, koliko Hrvatska ima za uvođenje u primjenu ove Direktive, na tržištu rada nastupiti velike promjene. Jesmo li na to spremni ili ne, dalo bi se raspravljati, no sigurno je da će sve kompanije, bez obzira na svoju veličinu, sadašnjim i budućim zaposlenicima morati ustupiti podatke o pojedinačnoj visini plaća i prosječnoj plaći prema spolu, za kategorije radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti.

Kako bi otkrili što Hrvati misle o novoj EU Direktivi o transparentnosti plaća, MojPosao odlučio je provesti malu anketu. Prema našem istraživanju, provedenom na 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći do ukidanja rodnog jaza kod plaća. Ispitanici na ovu promjenu gledaju optimistično te dodaju kako je ovo put k novim trendovima na tržištu rada.

“Onog trenutka kada su plaće javne, znam koliko poslodavac cijeni moj rad i trud. Vrlo često zaposlenici ispregovaraju veće plaće samo zato jer se znaju dobro prodati i reklamirati. Često iza toga nema ničeg”, ističe jedan od sudionika istraživanja.

Za razliku od njih, 43 posto ispitanika vjeruje kako se s novom Direktivom neće ništa promijeniti, već će se dogoditi ona stara: “Tresla se brda, rodio se miš”. Prema njihovom mišljenju, plaće bi trebale ostati poslovna tajna, točnije podatak o kojem raspravljaju isključivo poslodavac i radnik s kojim se pregovara o plaći. Neki problem ne vide u samoj transparentnosti i odluci EU-a kao takvoj već u našem mentalitetu.

“Smatram da je to grubo zadiranje u privatnost, nismo svi jednaki, niti dajemo jednak obol poduzeću. Neko se trudi više, netko manje, netko je bolji u svom poslu od drugih. Smatram da će to dovesti do nepotrebnih napetosti između kolega, jer će biti “kako on ima”. Umjesto da svatko pogleda sebe u ogledalo, da maksimum i skupi hrabrosti potraživati plaću adekvatnu za svoj rad. Život je borba!”, jedan je od komentara u istraživanju.

Za razliku od ispitanika koji u novoj Direktivi vide pozitivnu, odnosno negativnu promjenu, čini se kako na hrvatskom tržištu rada, postoji i onih koji nisu sigurni što reći o novim smjernicama EU-a. Prema našoj anketi, takvih je (među ispitanicima) svega 8 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram