Zatvori
Solarni paneli i kuće
Foto: Sungrow EMEA / Unsplash
PoslovniPuls
05/06/2023

FER gradi solarnu elektranu vrijednu 815 tisuća eura

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Novi sustav, ukupne vrijednosti 815.000 eura, dio je projekta ''Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1'', navodi se u objavi.

Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Nositelj projekta je FER, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Riječ je o nadogradnji već postojeće sunčane elektrane (oko 100 kW) i baterijskih spremnika, a jednom izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje otiska CO2 od 109 tona.

Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade FER-a te time doprinijeti lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, navode iz FER-a.

Osim navedenog glavnog cilja, svrha je smanjiti utjecaj na lokalnu elektroenergetsku mrežu, sniziti financijske izdatke za električnu energiju FER-a, educirati i promicati važnost i načine integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika široj zajednici, otvoriti vrata novom istraživanju te promovirati mogućnost financiranja projekata iz Programa "Energija i klimatske promjene" od Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i sličnih.

Potpora EGP financijskog mehanizma predstavlja doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi. Cilj Programa "Energija i klimatske promjene" je povećano korištenje energetske tehnologije s manjom emisijom ugljika i povećana sigurnost opskrbe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram