Zatvori
Foto: Immo Wegmann / Unsplash
PoslovniPuls
02/06/2023

RBA analitičari: Stopa inflacije ove godine iznosit će oko 7 posto

Prema preliminarnim podacima potrošačke cijene u Hrvatskoj, u svibnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su bile više za 7,9% na godišnjoj razini, što je u skladu s našim očekivanjima, a posljedica je pada cijena u kategoriji Energije. Usporedno s objavom, Eurostat je objavio harmonizirani indeks potrošačkih cijena prema kojem su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju bile više za 8,3% u odnosu na svibanj 2022. Prema objavljenim podacima, i šesti uzastopni mjesec zabilježeno je postupno slabljenje inflatornih pritisaka, prenose RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, potrošačke cijene bile su više za 0,5% (0,6% HIPC). Prema komponentama indeksa potrošačkih cijena procijenjena godišnja stopa rasta cijena Hrane, piće i duhana iznosila je u svibnju 13,5%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,5%, za Usluge 8% te za Energiju -3,1%. Nastavak rasta cijena u kategoriji Usluge ne iznenađuje s obzirom na rastuću potražnju i pozitivna očekivanja oko još jedne uspješne turističke sezone kao i solidna kretanja na tržištu rada.

U razdoblju od siječnja do svibnja potrošačke cijene su u prosjeku bile više za 10,4% u odnosu na isto razdoblje 2022. Hrvatska se tako, prema podacima s Eurostata, uz nastavak usporavanja godišnje stope rasta smjestila u srednji dio ljestvice zemalja članica europodručja prema visini godišnje inflacije. Gornji dio ljestvice, s dvoznamenkastim stopama rasta i dalje predvode Latvija (+12,3%), Slovačka (+12,3%), Estonija (+11,2%) te Litva (+10,7%). S druge strane, najskromniji porast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju i dalje bilježi Luksemburg (+2,0%). U Njemačkoj je u svibnju, prema preliminarnom harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, inflacija iznosila 6,3% godišnje.

Posljedično, na razini europodručja godišnja inflacija usporila je u svibnju na 6,1% (s 7,0% u travnju) dok je temeljna stopa inflacije blago usporila s 5,6% godišnje u travnju na 5,3% u svibnju. Prema glavnim komponentama inflacije u europodručju, prema preliminarnim podacima, cijene hrane, alkohola i duhana bile su više za 12,5% godišnje, neenergetskih industrijskih proizvoda +5,8%, usluga +5,0%, dok su cijene energije bile niže za 1,7% (u usporedbi s godišnjom stopom rasta od 2,4% u travnju).

"Očekujemo kako će i u nastavku godine u Hrvatskoj osnovna stopa inflacije postupno opadati te bi u posljednjem tromjesečju mogla dosegnuti razinu oko 3 posto. S druge strane, temeljna stopa inflacije, koja isključuje energiju, hranu, pića i duhan, mogla bi se kao i u mnogim europskim državama zadržavati na povišenim razinama. Na razini cijele 2023. očekujemo prosječnu stopu rasta potrošačkih cijena na razini oko 7% godišnje", stoji u objavi RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram