Zatvori
PoslovniPuls
31/05/2023

U travnju ostvaren solidan realni rast u maloprodaji

Prema podacima koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u travnju na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U usporedbi s ožujkom  ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo bio je viši za realnih 3,1%. Na godišnjoj razini, u usporedbi s travnjem 2022. kalendarski prilagođen promet realno je porastao za 4,2%. Tako se nakon pada u ožujku, godišnja promjena realnog prometa u trgovini na malo ponovno vratila u pozitivno područje i bila je najviša u posljednjih deset mjeseci. Rezultat je to i postupnog usporavanja snažnih inflatornih pritisaka, ali i kretanja potrošačkog optimizma čiji pokazatelji su u travnju zabilježili poboljšanje, pišu RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 1,8%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 0,8%.

U usporedbi sa travnjem 2022. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,1%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,9%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 12,5% u odnosu na travanj 2022., a najveći doprinos porastu došao je od trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,5%, a slijede Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 45,5% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6% te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 19,9% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%.

U razdoblju od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2% u odnosu na isto razdoblje 2022.

"U okruženju u kojem i dalje prevladavaju snažni (iako oslabljeni) inflatorni pritisci rast potrošačkog optimizma vjerojatno je i posljedica pozitivnih očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni. Trgovina na malo podršku nalazi i u snažnim pritiscima na rast plaća te i dalje pozitivnim kretanjima na otpornom tržištu rada. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram