Zatvori
Euro novčanik
Foto: Bermix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
22/05/2023

Napokon zabilježen rast realne prosječne plaće u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku je na godišnjoj razini prekinut trend realnog pada prosječnih mjesečnih isplaćenih neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama koji je trajao od veljače 2022, prenose RBA analitičari.

Naime, u ožujku je godišnja stopa rasta prosječne neto plaće premašila godišnju stopu inflacije. Istovremeno je treći mjesec zaredom zabilježen realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini. Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.130 eura, bila je nominalno viša za 120 eura ili 11,9% u odnosu na ožujak prethodne godine (u odnosu na 11,8% zabilježenih u veljači). Godišnja stopa rasta neto plaće ubrzala je četvrti mjesec zaredom. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 185 eura ili 13,5% (u odnosu na 13,4% prethodni mjesec), a iznosila je 1.556 eura.

S obzirom na to da je inflacija u ožujku iznosila 10,7% godišnje, prosječna neto plaća viša je realno za 1,1% u odnosu na ožujak prošle godine, dok je bruto plaća realno viša za 2,5%. Na mjesečnoj razini, prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je nominalno viša za 2,2%, a realno za 1,3%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u ožujku je u usporedbi s veljačom bila viša za 2,2% nominalno odnosno 1,3% realno.

Promatrano na tromjesečnoj razini, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je u prvom tromjesečju 2023. 1.069 eura za žene i 1.145 eura za muškarce. U odnosu na isto razdoblje 2022. prosječne neto plaće porasle su za 11,8%. S druge strane, prosječne bruto plaće porasle su za 13,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U ožujku je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti, u iznosu od 738 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Informacijske uslužne djelatnosti, u iznosu od 2.327 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u ožujku 946 eura (+12,2% godišnje i +3,2% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je u ožujku 1.261 eura.

"Usporavanje inflatornih pritisaka pogoduje realnom kretanju bruto i neto plaća koje su u ožujku zabilježile (skroman) realan rast. Plaće u nominalnom izrazu nastavit će rasti po razmjerno visokoj stopi i do kraja godine, ali zbog i dalje razmjerno visoke inflacije očekujemo vrlo skroman rast realnih plaća (do 1%). Osim administrativnog povećanja minimalnih plaća, manjak radne snage i razmjerno jaki inflatorni pritisci podržavaju daljnji pritisak na rast plaća", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram