Zatvori
Euro novac
Foto: Marek Studzinski / Unsplash
PoslovniPuls
19/05/2023

Ukupni krediti građana Hrvatske iznose 20,1 mlrd. eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka 2023. iznosili su 20,1 mlrd. eura.

Na osnovi stanja krediti plasirani stanovništvu porasli su za 1,06 mlrd. eura ili 5,5% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je u odnosu na kraj 2022. zabilježen skroman rast od 1,3% (+252,6 mil. eura). Dinamika godišnjeg rasta zadržava se na razinama od oko 5% od svibnja prošle godine. Na mjesečnoj razini, promatrana kategorija porasla je za 1,0% ili 202,9 mil. eura, prenose RBA analitičari.

Na osnovi transakcija godišnji rast blago se ubrzao, s 5,8% u veljači na 6% u ožujku. U odnosu na veljaču, krediti stanovništvu porasli su za 0,2 mlrd. eura ili 1,1%.

Promatrano po instrumentima, rast ukupnih kredita stanovništvu odražava poglavito rast gotovinskih nenamjenskih kredita. Na osnovi stanja, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 1,4% mjesečno i 3,3% godišnje. Krajem ožujka iznosili su 7,4 mlrd. eura ili 36,6% ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja 2021. U odnosu na kraj 2022. zabilježeno je povećanje za 153,5 mil. eura ili 2,1%. Osim očekivanog rasta kamatnih stopa, navedeno je, u uvjetima povišene inflacije, vjerojatno i rezultat pada raspoloživog dohotka i rastuće potrebe za financijskim pozajmicama.

Stambeni krediti s iznosom od 10 mlrd. eura čine polovinu ukupnih kredita plasiranih stanovništvu. U ožujku je zabilježen rast od 0,5% mjesečno i 9,5% godišnje, a godišnja stopa rasta stambenih kredita usporava od početka godine. U odnosu na kraj 2022. stambeni krediti porasli su za skromnih 0,9% ili 89 mil. eura. Prema navodima HNB-a, za očekivati je snažniji rast stambenih kredita u narednim mjesecima s obzirom na novi krug državnog subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje prijava za subvencioniranje započelo je sredinom ožujka.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 800,2 mil. eura, zabilježila su pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i rast odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na ožujak 2022. pad je iznosio 4,8% ili 40 mil. eura, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno povećanje za 2,4% ili 19 mil. eura. Rast promatrane kategorije na mjesečnoj razini najsnažniji je u godinu dana. Krediti po kreditnim karticama iznosili su na osnovi stanja 389,5 mil. eura, a u ožujku je zabilježen rast i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. U odnosu na ožujak 2022. krediti spomenute kategorije porasli su treći mjesec zaredom za 7,9%. Na mjesečnoj razini zabilježen je prvi rast u ovoj godini, i to po stopi od 0,4%.

Unatoč kontinuiranom podizanju referentnih kamatnih stopa ESB-a, kamatne stope na kredite sektoru stanovništva zasad ostaju gotovo nepromijenjene. Prema podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite zadržala se u ožujku na razini iz veljače (5,6%), dok se na stambene kredite blago povećala (+10bb, na 3%). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prije zaoštravanja monetarne politike, prosjek kamatne stope na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite povećao se za 20 baznih bodova, a na stambene kredite za 50 baznih bodova. Iako se očekuje snažniji rast stambenog kreditiranja, prema središnjoj banci kamatne stope ne bi trebale znatnije porasti budući da se subvencionirani stambeni krediti ugovaraju uz niže kamatne stope od tržišnih prosjeka.

U 2023. očekujemo sužavanje razlike između stope rasta kredita stanovništvu i stope rasta potrošačkih cijena, odnosno očekujemo zadržavanje prošlogodišnje dinamike rasta kredita stanovništvu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram