Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
04/05/2023

Mate Rimac najavio ulazak u novi sektor - energetiku

Rimac Technology najavio je ulazak na tržište stacionarnih sustava pohrane energije (ESS) pod robnom markom Rimac Energy.

Rimac Energy tim, specijaliziran tim unutar Rimac Technology kompanije, razvijao se tijekom posljednjih 18 mjeseci i danas se sastoji od 60 zaposlenika - od kojih svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a, stoji u priopćenju.

"U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu", izjavio je direktor Rimac Energy, Wasim Sarwar Dilov.

U prvom koraku, Rimac Energy će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u tijeku. Tvrtka trenutno pregovara, piše u priopćenju, o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

"Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost", izjavio je osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram