Zatvori
PoslovniPuls
02/05/2023

ISTRAŽIVANJE: Raste postotak Amerikanaca koji baš nikako ne žele električni automobil

Postotak Amerikanaca koji kažu da je "vrlo malo vjerojatno" da će njihov sljedeći automobil biti na električni pogon, ubrzano raste, pokazuje istraživaje JD Power-a, koji pažljivo prati raspoloženje američkih potrošača oko električnih vozila. U JD Powerovim anketama, skupina skeptika prema električnim vozilima postupno se povećala sa 17,8% na 21% ispitanika između siječnja i ožujka ove godine.

Dio potrošača na suprotnom kraju spektra (oni "vrlo vjerojatno" da će kupiti električno vozilo) uglavnom je ostao isti ove godine, nedavno izmjeren na 26,9%.

"Gornje metrike o ukupnom tržišnom udjelu, dostupnosti i dostupnosti cijena električnih vozila bilježe dugoročni trend rasta", rekla je ova tvrtka za istraživanje tržišta. "Ali ispod tih naslovnih brojeva počinjemo vidjeti neka ponašanja potrošača koja ukazuju na moguće raslojavanje tržišta automobila."

Tako se neki potencijalni kupci automobila sve se više protive električnim vozilima, barem u SAD-u. Proizvođači automobila koji u prošlosti nisu puno obraćali pozornost na tehnologiju električnih vozila sada ulažu milijarde u razvoj čišćih automobila.

To je djelomično zbog pooštravanja ekoloških propisa diljem svijeta. Naravno, tu je i globalni uspjeh Tesle (sada najvrijednijeg proizvođača automobila na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji) koji je potaknuo i druge proizvođače automobila na velika ulaganja u vlastitu proizvodnju električnih vozila.

Iako zasigurno raste interes za električnim vozilima - udio električnih vozila u ukupnoj prodaji u SAD-u porastao je sa 2,6% u veljači 2020. na 8,5% u veljači 2023. - još uvijek postoji puno prepreka koje sprečavaju kupce da razmotre kupnju Tesle ili slična EV vozila.

Visoke cijene i nedostatak punionica bili su najčešći razlozi za nerazmatranje kupnje električnih vozila, a slijede ograničen domet vožnje i vrijeme potrebno za punjenje. Ispitanici u anketi JD Powera također suizrazili zabrinutost zbog performansi električnih vozila pod ekstremnim temperaturama, povišenih troškova vlasništva, nedostatka servisnih centara, manjka pouzdanosti i prekida napajanja.

Zanimljivo je kako nisu samo starije Amerikanci ti koje utječu na rezultate istraživanja. Čak 33% kupaca iz Gen Z naraštaja također je reklo JD Power-u kako je nimalo i samo malo razmišljaju o kupovini električnih automobila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram