Zatvori
Euri
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
27/04/2023

RBA analitičari: Očekujemo vrlo skroman rast realne plaće u 2023.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači je na godišnjoj razini nastavljen realan pad prosječnih mjesečnih isplaćenih neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama koji traje već godinu dana.

Kontinuiran realan pad prosječne mjesečne neto plaće na godišnjoj razini rezultat je visoke godišnje stope inflacije koja je snažnija od godišnjeg nominalnog rasta plaća. S druge strane, ponovno je zabilježen blag realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini.
Naime, prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.106 eura, bila je nominalno viša za 117 eura ili 11,8% u odnosu na veljaču prethodne godine (u odnosu na 11,7% zabilježenih u siječnju).

Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 180 eura ili 13,4% (u odnosu na 13,1% prethodni mjesec), a iznosila je 1.522 eura.

S obzirom na to da je inflacija u veljači iznosila 12% godišnje, prosječna neto plaća niža je realno za 0,2% u odnosu na veljaču prošle godine, dok je bruto plaća realno viša za 1,3%. Na mjesečnoj razini, prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je nominalno viša za 1,1%, a realno za 0,9%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u veljači je bila viša za 1,5% nominalno odnosno 1,3% realno.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti, u iznosu od 713 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.703 eura.

Prema priopćenju DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za veljaču iznosila je 6,81 euro, što je u odnosu na mjesec ranije više za 10,9%, a u odnosu na isto razdoblje 2022. više za 11,8%. Medijalna neto plaća iznosila je u veljači 917 eura (+12,4% godišnje i -1,4% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pranim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je veljači 1.214 eura.

"Iako će se rast nominalnih plaća nastaviti po razmjerno visokoj stopi, očekujemo vrlo skroman rast realnih plaća u okružju kontinuirano visokih inflatornih pritisaka. Rast nominalnih plaća podržan je zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru uslijed rastućih troškova života koji realno smanjuju raspoloživi dohodak kućanstava. Osim administrativnog povećanja minimalnih plaća, manjak radne snage i snažni inflatorni pritisci podržavaju daljnji pritisak na rast plaća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram