Zatvori
Absolut Vodka
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
20/04/2023

Absolut Vodka potajno izvozila u Rusiju, pa pod pritiskom švedske javnosti opet zaustavila izvoz

Švedska Absolut Vodka prekinut će izvoz svojih proizvoda u Rusiju nakon burnih reakcija u tamošnjoj javnosti. Tvrtka je obustavila izvoz svojih proizvoda u Rusiju u ožujku 2022., nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

No njezina matična tvrtka, konglomerat Pernod Ricard, potvrdio je kako je dio proizvoda Absolut Vodke ipak nastavljen - što je izazvalo bijes u švedskoj javnosti.

Pernod Ricard sada je objavio kako su ponovno zaustavili izvoz Absolut Vodke kako bi zaštitili svoje zaposlenike i partnere od kritika.

Prošlog su tjedna mnogi najbolji barovi i restorani u Švedskoj uklonili to piće sa svojih polica, a političari su osudili izvoz nakon medijskih izvješća o izvozu u Rusiju.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je iznenađen saznanjima o izvozu u Rusiju.

Stephanie Durroux, direktorica Absoluta, rekla je da snažna reakcija na ponovno pokretanje ruskog poslovanja ovog švedskog brenda pokazuje ulogu koju brand igra u švedskom društvu.

"Priznajemo značaj ovih dugogodišnjih i pouzdanih odnosa s našim švedskim zaposlenicima, partnerima, potrošačima i švedskim društvom u cjelini", dodala je.

Prije početka ruske invazije na Ukrajinu, francuski Pernod Ricard ostvarivao je oko 3% svoje godišnje prodaje na ruskom tržištu, a unatoč povlačenju Absolut Vodke, tvrtka će nastaviti prodavati neke proizvode Rusiji, objavljeno je.

Godine 2022. Rusija je promijenila svoje zakone o uvozu kako bi zaobišla sankcije EU-a. Promjene su omogućile uvoz robe u Rusiju bez dozvole njezinih ovlaštenih uvoznika.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram