Zatvori
Crna Gora digitalna valuta
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
12/04/2023

Crna Gora pokreće pilot projekt vlastite digitalne valute

Crnogorska središnja banka (CBCG) najavila je suradnju s providerom crypto i blockchain rješenja, kompanijom Ripple, a sve u cilju razvoja pilot projekta lansiranja prve nacionalne digitalne valute CBDC tj. nacionalnog stablecoina, objavili su jučer iz CBCG-a.

Danas više od stotinu zemalja diljem svijeta testira i razvija digitalnu valutu središnje banke za širok raspon potreba, uključujući jačanje financijske uključivosti, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje sigurnosti plaćanja i povećanje učinkovitosti prekograničnih plaćanja, kažu u CBCG-u.

"Zadovoljstvo nam je započeti suradnju s Rippleom na pilot projektu za stvaranje digitalne valute ili stablecoina. Kroz projekt, središnja banka Crne Gore će raditi s Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom na stvaranju praktične digitalne valute ili rješenja za sigurnu valutu u cilju testiranja glavnih funkcionalnosti i potencijala blockchain tehnologije, kao i analize prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stablecoin mogao predstavljati u pogledu dostupnosti elektroničkih sredstava plaćanja, sigurnosti, učinkovitosti, usklađenosti s propisima i, najvažnije, zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika", izjavio je guverner CBCG-a Radoje Žugić.

"Središnja banka Crne Gore donosi višu razinu digitalne transformacije u svoju financijsku infrastrukturu i suočava se s jednim od najvećih izazova u svijetu financija, uključujući financijsku uključivost", rekao je James Wallis, potpredsjednik Ripplea za odnose sa središnjim bankama.

"Ripple ima iskustvo u uspješnom povezivanju različitih sustava plaćanja i zagovaranju korisnosti blockchaina za izdavanje digitalnih valuta središnje banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine financijskih institucija diljem svijeta. Drago nam je što nas je središnja banka Crne Gore odabrala kako bismo pomogli lansirati prvu digitalnu valtu" i tako daljnjem ispunjavanju osnovnih financijskih ciljeva zemlje, rekao je Valis.", rekao je Wallis.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram