Zatvori
Split riva
Foto: Spencer Davis / Unsplash
PoslovniPuls
07/04/2023

Statistika potvrdila ubrzani rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj

Prema posljednjim podacima DZS-a, u posljednjem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini kao i u odnosu na razdoblje srpanj-rujan 2022.

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od listopada do prosinca zabilježio je rast od 4,7% u odnosu na treće tromjesečje 2022. U odnosu na isto razdoblje 2021. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju od 14,8%, u posljednjem tromjesečju 2022. godišnja stopa rasta ubrzala je na visokih 17,3%. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan dvoznamenkasto višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnoj razini, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju bile su više za 3,1%, dok su one postojećih stambenih objekata zabilježile rast od 5,0%. S druge strane, promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 17,4% u razdoblju od srp.-ruj. 2022., cijene novih stambenih objekata blago su usporile s rastom na 16,5%. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekta zabilježile su ubrzanje rasta na 17,4%, nastavivši time trend pozitivnih stopa koji traje od kraja 2015. godine.

Nakon prosječne godišnje stope rasta od 7,3% u 2021. godini, prosječna cijena stambenih nekretnina u 2022. godine bila je 14,8% viša u odnosu na 2021. godinu.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je ubrzanje rasta na tromjesečnoj i godišnjoj razini, na 6,4% odnosno 22,5%. Na Jadranu su cijene na tromjesečnoj razini bile više za 3,3%, dok je u odnosu na razdoblje lis.-pro. 2021. rast cijena iznosio 12,9%. Uz rast od 4,7% tromjesečnoj razini, u ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je ubrzavanje rasta cijena na godišnjoj razini na 17,5%.

"Rast cijena stambenih nekretnina prisutan je još od 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim godišnjim stopama nastavio se i u 2022. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju, kvalitetu i starost nekretnine. Kao i ranijih godina, rast cijena tijekom 2022. godine bio je rezultat i dalje prisutne izrazito visoke likvidnosti te niskih kamatnih stopa koje su se u Hrvatskoj zadržavale i prošle godine. Takvim kretanjima u određenoj mjeri svakako je pridonio i manjak alternativnih ulaganja budući da se određeni dio nekretnina kupuje kao investicija. Uz to, Vladine subvencije za stambene kredite također su pridonosile rastu potražnje i cijena", komentiraju analitičari Raiffeisenbanka.

"U ovoj godini očekujemo nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, međutim, sporijom dinamikom u odnosu na prethodne godine. Revitalizacija potresom pogođenih područja, kao i ostalih dijelova Hrvatske, podržava očekivanja nastavka rasta cijena u središnjem dijelu Hrvatske, dok će i dalje povećana potražnja gurati cijene nekretnina u Zagrebu prema višim razinama. Rast cijena na obali određivat će trendovi u turizmu. Zadnji krug (sedmu godinu za redom) prijava za APN subvencionirane kredite provodio se tijekom ožujka što je također jedan od čimbenika koji će cijene stambenih nekretnina gurati prema višim razinama. Podsjetimo, u razdoblje od 2017. do 2022. odobreno je ukupno 27.500 APN zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. S druge strane, zaoštravanje monetarne politike i podizanje kamatnih stopa Europske središnje banke te posljedični rast kamata na stambene kredite vjerojatno će dio viška likvidnosti/štednje usmjeriti u neke druge oblike investicijskih aktivnosti i tako djelomično umanjiti i utjecati na potražnju za stambenim nekretninama", stoji u zaključku komentara RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram