Zatvori
PoslovniPuls
29/03/2023

Važne novosti za klijente Revoluta u Hrvatskoj

Hrvatska i litavska agencija za osiguranje štednih uloga potpisale su memorandum o razumijevanju i bilateralnoj suradnji koji će, između ostaloga, doprinijeti boljoj zaštiti klijenta Revoluta iz Hrvatske. Oni, naime, nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, nego litavskim, navodi se u priopćenju.

Memorandum o razumijevanju potpisale su direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac i direktorica litavske agencije IDF-Indeliu ir investiciju draudimus Aurelija Mažintienė.

Memorandum će osigurati kvalitetniji rad obje institucije, koje će zajedno raditi na daljnjem unapređenju europskog sustava osiguranja depozita, navodi Hrvatska agencija za osiguranje depozita, te dodaje da je “suradnja inicirana i radi zaštite Revolut klijenata iz Hrvatske, koji nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, već litavskim, koji je pod nadzorom središnje banke Litve, koja je dio ECB-a”.

“Litvanski sustav osiguranja depozita pruža istu razinu zaštite deponenata i njihovih depozita kao i hrvatski, te jednaku razinu zaštite kao i ostali europski sustavi. S obzirom na ‘relativno novog’ pružatelja financijskih usluga u Hrvatskoj, Revolut, potpisivanje ovog memoranduma nastavak je naših nastojanja da sustavima osiguranja obuhvatimo što veći opseg deponenata tj. sudionika na financijskom tržištu u RH. Iako klijenti Revoluta nisu u domeni Hrvatske agencije za osiguranje depozita, oni su osigurani litavskim sustavom osiguranja depozita i to u istim iznosima i pod istim uvjetima kao što Hrvatska agencija za osiguranje depozita štiti deponente u hrvatskim bankama”, razložila je direktorica hrvatske agencije.

Svi osigurani depoziti u Hrvatskoj zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) Europske unije i kroz Sustav Osiguranja Depozita (SOD) kojim upravlja Hrvatska agencija za osiguranje depozita. Oba mehanizma štite financijsku stabilnost cjelokupnog sustava uz istovremenu zaštitu deponenata te omogućavaju neometani pristup osiguranih deponenata svojim depozitima i bankarskim uslugama.

U svim članicama EU kroz sustave osiguranja depozita zaštićeni su depoziti fizičkih i pravnih osoba do iznosa od 100.000 eura.

Jedinstveni sanacijski mehanizam raspolaže s gotovo 66 milijardi eura raspoloživih sredstava u jedinstvenom sanacijskom fondu. To je dvostruko više ukupnih osiguranih depozita u svim hrvatskim kreditnim institucijama.

Sustav osiguranja depozita raspolaže pak s nešto više od 2,5 posto iznosa ukupno osiguranih depozita, a što je više od ukupnih isplata osiguranih depozita u svih 30 propalih banaka u RH od 1998. do danas.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram