Zatvori
Foto: Lena Balk / Unsplash
PoslovniPuls
23/03/2023

Prvi put u posljednjih deset mjeseci bilježi se pravi rast prosječne plaće

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju je na godišnjoj razini nastavljen realan pad prosječnih mjesečnih isplaćenih neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama koji traje od veljače prošle godine, prenose analitičari Raiffeisenbanka.

S druge strane, prosječna mjesečna bruto plaća ostvarila je blagi realan rast, prvi put u posljednjih 10 mjeseci.

Naime, prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.094 eura, bila je nominalno viša za 115 eura ili 11,7% na godišnjoj razini (u odnosu na 8,3% na kraju 2022.). U odnosu na siječanj 2022., prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je viša za 174 eura ili 13,1% (u odnosu na 9,3% u prosincu 2022.), a iznosila je 1.499 eura.

Budući da je inflacija u siječnju iznosila 12,7% na godišnjoj razini, prosječna neto plaća niža je realno za 0,9% u odnosu na siječanj prošle godine, dok je bruto plaća viša realno za 0,4%. Stoga je tijekom većeg dijela 2022. godine realan pad prosječnih neto i bruto plaća bio rezultat visoke godišnje stope inflacije koja je snažnija od godišnjeg nominalnog rasta plaća.

Na mjesečnoj razini, prosječna nominalna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u nominalno i realno je viša u siječnju za 4,6%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u siječnju 2023. nominalno i realno je viša za 5% u odnosu na kraj 2022.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Proizvodnja kože i srodnih proizvoda i Ostale osobne uslužne djelatnosti, u iznosu od 748 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1.685 eura.
Prema priopćenju DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za siječanj iznosila je 6,14 kuna, što je u odnosu na mjesec ranije više za 4,8%, a u odnosu na isto razdoblje 2022. više za 7,2%. Medijalna neto plaća iznosila je na početku 2023. 930 eura (+13,4% godišnje ili +6% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je u prosincu 1.239 eura.

"Snažan nominalni rast plaća na početku godine podržan je povećanjem administrativno utvrđene minimalne plaće za preko 10% (bruto na 700 eura odnosno neto na 560 eura). Međutim, rast realne vrijednosti plaća ograničen je godišnjom stopom rasta inflacije koja se zadržava na dvoznamenkastim razinama i u prvom tromjesečju 2023. Tijekom 2023. očekujemo blag, ali ipak pozitivan rast realnih plaća uslijed kontinuiranog rasta nominalnih plaća i očekivanog popuštanja inflatornih pritisaka. Razmjerno snažan rast nominalnih plaća podržan je zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru uslijed rastućih troškova života i široko rasprostranjenog rasta cijena u potrošačkoj košarici. Isto tako, u uvjetima povijesno niske nezaposlenosti, pritisak na rast plaća dolazi i od manjka radnika u određenim djelatnostima", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram