Zatvori
Tesla Model Y
Foto: SCREEN POST / Unsplash
PoslovniPuls
24/01/2023

Snažan trend rasta prodaje novih električnih automobila u Hrvatskoj

U Europi se iz godine u godinu bilježe značajni porasti u prodaji novih potpuno električnih vozila, a može se slobodno reći da je 2022. godina bila prijelomna godina za e-mobilnost. Osim što je na razini Europske unije donesena odluka o zabrani prodaje novih ICE vozila od 2035. godine, brojne europske države bilježe vrlo zanimljive promjene na tržištu novih vozila.

U Hrvatskoj se uobičajeno kasni za takvim trendovima razvijenijih europskih zemalja, ali također možemo vidjeti vrlo značajne napretke u prodaji novih vozila. Iz udruge Strujni krug, izračunali su kako je po prvi puta u povijesti je prodano više novih hibridnih vozila nego dizelaša, što je trend kakav se mogao vidjeti prije 2-3 godine u zemljama koje danas imaju značajne udjele električnih vozila.

Električna vozila su u ukupnoj prodaji novih vozila u Hrvatskoj imala udio od 3,1 posto, s prodanih 1.374 primjeraka, što je vrlo slična statistika onoj iz 2021. godine. Kad na tu brojku pribrojimo da je uvezeno i oko 370 rabljenih električnih automobila, možemo uočiti porast broja registriranih električnih vozila za čak 57 posto u odnosu na 2021. godinu.

Tako je prema statistici Centra za vozila Hrvatske u 2022. godini bilo registrirano sveukupno 4.799 potpuno električnih vozila, što je za 1.745 vozila više nego što je bilo registrirano tijekom 2021. godine.

"S obzirom na ovakve prodajne rezultate, te ako usporedimo trendove europskih država koje imaju nešto brži razvoj, može se procijeniti da bi električna vozila u Hrvatskoj do 2032. godine trebala postići 100-postotni udio u ukupnoj prodaji, što je gotovo tri godine prije zabrane Europske unije za prodaju novih ICE vozila", poručuju iz Strujnog kruga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram