Zatvori
PoslovniPuls
19/12/2022

Raiffeisen analitičari: Inflatorni pritisak će popustiti, ali prognoze nisu dobre

Godišnja stopa rasta nastavila je i sedmi mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku.

Na mjesečnoj razini dinamika rasta blago je usporila kao rezultat pada cijena u skupini Restorani i hoteli za 0,5% (-0,02pb) te je mjesečna stopa iznosila 0,9%. Pri tome su cijene Prijevoza bile više za 1,8%, Razna dobra i usluge za 1,5%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 1,3%, Hrana i bezalkoholna pića za 1,1%, Rekreacija i kultura za 1,0% te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva 0,7% i Odjeća i obuća 0,5%. Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno je da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholnih pića (+19,2%), Restorana i hotela (+17,0%), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+6,6%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+16,5%), te Prijevoz (+13,3%).

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,6%, a cijene usluga 7,5% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u studenom bile više za 8,9% godišnje.

Posljedično, i kumulativan rast u prvih jedanaest mjeseci zadržao se na dvoznamenkastim vrijednostima odnosno indeks potrošačkih cijena ubrzao je na 10,5% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome je najveći doprinos rastu indeksa došao od kategorije Hrane (4,24 postotna boda odnosno 40,3%) te Prijevoza (1,9pb ili 18,8%) i Stanovanja, voda, električna energija, plin i ostala goriva uz doprinos u promatranom razdoblju od 1,73pb (16,5%),

"Na visokoj, čak i nešto višoj razini očekujmo da će se inflacija zadržati i u posljednjem mjesecu 2022. ali i u prvim mjesecima 2023. nakon čega bi trebala započeti lagana tendencija kretanja stopa prema nižim razinama. Ipak, značajan dio inflatornih pritisaka zadržat će se kroz cijelu 2023. kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%. U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, a administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor, uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2024", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram