Zatvori
PoslovniPuls
16/11/2022

Domaće tvrtke iz energetskog sektora ugrabile sve dostupne kredite

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u rujnu za 2,8 mlrd. kuna ili 1,1% u odnosu na kraj kolovoza (na osnovi transakcija) dosegnuvši 266,7 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 10,5% u rujnu u odnosu na 9,5% u kolovozu. Prirast plasmana na mjesečnoj razini generiran je uglavnom rastom kredita, koji čine glavnu stavku plasmana. Prema navodima iz središnje banke, rast ukupnih plasmana odražava prvenstveno povećanje kreditiranja nefinancijskih poduzeća. Blagi rast ostvarili su i plasmani stanovništvu, a najviše je poraslo stambeno kreditiranje. Na osnovi stanja, ukupni krediti (osim kredita središnjoj državi) iznosili su 260 mlrd. kuna, što je povećanje za 1,2 mlrd. kuna ili 3,1% na mjesečnoj razini i 24,4 mlrd. kuna ili 10,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 101,6 mlrd. kuna bili su veći krajem rujna za 2,9 mlrd. kuna ili 2,9% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 21,2% (+17,8 mlrd. kuna) u odnosu na 16,9% u kolovozu. Prema središnjoj banci, povećana potražnja za kreditima zrcali povećanu potrebu poduzeća iz energetskog sektora za obrtnim kapitalom uslijed rasta cijena energenata. Na godišnjoj razini, krediti za obrtna sredstva krajem rujna ubrzali su za 2,6pb u odnosu na godišnju promjenu u kolovozu, odnosno porasli su za 22,5% (+6,1 mlrd. kuna). Krediti za investicije ubrzali su na 17,4% na godišnjoj razini (u odnosu na 17,2% u kolovozu) i tako porasli za 6 mlrd. kuna. Trend pozitivnih godišnjih promjena ovih dviju kategorija traje od ožujka ove godine, a ocrtava povećanje kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima. Na mjesečnoj razini, spomenuti krediti ostali su gotovo nepromijenjeni (+0,1% krediti za obrtna sredstva, -0,3% krediti za investicije).

S druge strane, krediti stanovništvu s iznosom od 148,3 mlrd. kuna bili su na mjesečnoj razini viši za tek 0,2% dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 5,1% (s 5,3% u kolovozu). Skroman rast kredita stanovništvu potaknut je uglavnom rastom stambenih kredita koji su, s nominalnim iznosom od 73,3 mlrd. kuna, ostvarili povećanje od 0,8% ili 0,6 mlrd. kuna na mjesečnoj razini. U odnosu na rujan 2021. zabilježen je rast od 9,7% ili 6,5 mlrd. kuna. Istovremeno skroman rast na godišnjoj razini bilježe i gotovinski nenamjenski krediti. S iznosom od 54,2 mlrd. kuna krajem rujna, evidentiran je godišnji rast od 1,9% ili milijardu kuna, ali i pad na mjesečnoj razini od 0,5% ili 0,3 mlrd. kuna.

"Rast ukupnih plasmana monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) nastavio se ubrzavati na godišnjoj razini prvenstveno kao posljedica snažnijeg kreditiranja poduzeća iz energetskog sektora. Istovremeno se rast kredita stanovništvu održava na solidnim razinama (oko +5% godišnje). Prema HNB-u, zaoštravanje uvjeta financiranja na inozemnim financijskim tržištima počelo se blago prelijevati na rast kamatnih stopa banaka na kredite stanovništvu i poduzećima u Hrvatskoj, ali se iste trenutačno zadržavaju na relativno niskim razinama. U uvjetima još uvijek visoke likvidnosti, očekujemo da u financijskom sektoru neće biti zapreka za povećanje plasmana banaka u kredite pa očekujemo prijenos bržeg rasta kredita i u sljedeću godinu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram