Zatvori
PoslovniPuls
04/11/2022

Saudijci će s proizvođačem iPhonea raditi na električnim automobilima

Saudijski državni investicijski fond (PIF) najavio je joint venture pothvat s tajvanskom kompanijom Foxconn, u javnosti najpoznatijom kao glavnim proizvođačem iPhonea, a koji će realizirati proizvodnju električnih automobila s BMW-ovim komponentama, najavljeno je.

Prvi automobil iz novoosnovane kompanije Ceer na tržištu bi se trebao pojaviti 2025. godine.

Posljednje je ovo u nizu ulaganja kojim Saudijska Arabija želi diverzificirati svoju ekonomiju i smanjiti ovisnost o izvozu nafte.

"Saudijska Arabija ne gradi samo novi automobilski brend, mi pokrećemo novu industriju i ekosustav koji privlači međunarodna i lokalna ulaganja, stvara prilike za rad za lokalne talente i pridonosi povećanju BDP-a Saudijske Arabije u sljedećem desetljeću, kao dio PIF-ove strategije za poticanje gospodarskog rasta u skladu s vizijom 2030.", izjavio je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Zanimljivo, ovo nije prvi PIF-ov ulazak u industriju električnih automobila. Još 2018. godine uložili su milijardu dolara u američkog proizvođača električnih automobila, Lucid Motors, a danas njihov udio u toj EV kompaniji iznosi čak 61 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram