Zatvori
Kolica trgovina
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
31/10/2022

Svježi podaci: Oporavak maloprodaje u rujnu

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, nakon blagog pada u kolovozu, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo vratila se u rujnu u pozitivno područje.

Uz realan pad u odnosu na kolovoz za 0,1% (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), u usporedbi s rujnom 2021. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je bio viši za 0,4%. Prema izvornim indeksima realan godišnji promet bio je viši također za 0,4%.

Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma pridonose postupnom usporavanju u maloprodaji dok su povoljna turistička kretanja i u rujnu, koja prema preliminarnim podacima za post sezonu (rujan) ukazuju na rast noćenja na godišnjoj razini i u odnosu na 2019., zasigurno bila vjetar u leđima promet u trgovini na malo.

U odnosu na kolovoz realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za 0,9% dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,7%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,6%.

Iako se u kumulativnom razdoblju siječanj-rujan kalendarski prilagođena prosječna realna stopa rasta zadržala u pozitivnom području (+2,5%), vidljivo je usporavanje. To se jasno očitava i iz tromjesečnih podataka prema kojima je u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto tromjesečje 2021. zabilježeno usporavanje realne stope rasta na 1,2% odnosno na 16,1% u odnosu na razdoblje travanj-lipanj 2022.

"Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini kroz učinak baznog razdoblja te snažna globalna neizvjesnost utjecat će na kretanja u trgovačkoj djelatnosti do kraja godine. Uz to, nastavak dvoznamenkastih stopa rasta potrošačkih cijena djelovat će na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim utjecajem sad već široko rasprostranjenog rasta cijena. S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada ublažavat će snažnije pogoršanje kod maloprodaje. Tome pridonosi i uspješna turistička (post)sezona kroz rast raspoloživog dohotka kućanstava, budući da se 60% turističkog smještaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram