Zatvori
Novčanik
Foto: Emil Kalibradov / Unsplash
PoslovniPuls
20/10/2022

Plaće rastu, ali nedovoljno pod pritiskom snažnih inflatornih troškova

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je evidentirano intenziviranje dinamike nominalnog godišnjeg rasta prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.

Naime, prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 7.679 kuna, bila je nominalno viša za 561 kunu ili 7,9% na godišnjoj razini (u odnosu na 7,5% u srpnju). U odnosu na kolovoz prošle godine, prosječna bruto plaća po zaposlenome, s ubrzanjem stope rasta na 8,9% (s 8,5% u srpnju), bila je viša za 917 kuna, a iznosila je 10.466 kuna. U odnosu na srpanj, prosječna mjesečna neto plaća bila je viša za 1,4%, dok je prosječna mjesečna bruto plaća porasla za 1,6%.

Međutim, godišnja stopa inflacije snažnija je od godišnjeg nominalnog rasta plaća, pa je prosječna neto i bruto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na kolovoz 2021. godine realno niža za 3,9% odnosno 3%. Na mjesečnoj razini, neto plaća realno je viša za 1,3%, a bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za 1,5%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine, prosječna neto plaća od 7.583 kuna bila je nominalno 7% viša, ali i realno 2,3% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. Stoga je važno naglasiti da ustrajna i snažna inflacija iz mjeseca u mjesec umanjuje realnu vrijednost plaća unatoč pozitivnoj dinamici rasta.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Proizvodnja odjeće, a iznosila je 4.928 kuna. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 13.091 kuna.

Prema priopćenju DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz 2022. iznosila je 41,26 kuna, što je u odnosu na prijašnji mjesec niže za 6,6%, a u odnosu na kolovoz prethodne godine više za 3,3%. Medijalna neto plaća iznosila je u kolovozu 6.594 kuna (+9,6% godišnje ili +2,2% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća.

"Nominalan rast nadnica podržan je sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru uslijed rastućih troškova života i široko rasprostranjenog rasta cijena u potrošačkoj košarici, ali i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage. Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost vjerojatno će se nastaviti smanjivati uslijed zadržavanja visokih stopa inflacije. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela uredbu o visini minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja 2023. godine do 31. prosinca 2023. godine u bruto iznosu od 5.274,15 kuna (700 eura), što je uvećanje iznosa minimalne plaće za 2023. za 586,65 kuna (+12,52 %) u odnosu na prethodnu godinu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram