Zatvori
PoslovniPuls
19/10/2022

U rujnu nastavljen odljev osiguranika kod HZMO-a

Prema objavljenim privremenim podacima HZMO-a, broj osiguranih osoba u rujnu iznosio je 1.636.971, što je smanjenje u odnosu na kolovoz za 0,3% ili 5.580 osoba, a povećanje u odnosu na rujan prošle godine za 2,3% ili 36.561 osoba.

Stoga su nastavljene pozitivne godišnje stope rasta koje traju od ožujka 2021., a zrcale i dalje povoljna kretanja na tržištu rada. U odnosu na rujan 2020., broj osiguranika pri HZMO-u viši je za 87.894 osoba ili 5,7%, dok je i u odnosu na rujan pred krizne 2019. godine broj osiguranika viši za 3,2% (+51.295 osoba).

U prvih devet mjeseci, najveći pozitivan doprinos povećanju razine zaposlenosti generiran je od strane osiguranika u Djelatnostima smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Naime, u odnosu na razdoblje sij.-ruj. prošle godine, prosječan broj osiguranika od 1.612.515 viši je za 39.846 ili 2,5%, od čega je 26,2% ili 10.446 prirasta broja osiguranih osoba došao upravo iz spomenute djelatnosti.

Među djelatnostima NKD-a koje su rujnu zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se također kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+9,3%). Slijedi kategorija Informacije i komunikacije sa godišnjom stopom rasta od 8,9% i kategorija Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s rastom od 6,5% u odnosu na rujan prošle godine. Trend godišnjeg rasta kategorije Informacije i komunikacije kontinuirano traje od sredine 2015. Nadalje, u građevinarstvu je nastavljen trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od listopada 2015. (+2,8%), dok je kod Prerađivačke industrije broj osiguranika u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio viši za skromnih 1,9%.

Na mjesečnoj razini, očekivano, u rujnu je evidentiran snažan pad kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-9,7%), dok je u suprotnom smjeru, sa stopom rasta od 8,2% u odnosu na kolovoz, djelovala kategorija Obrazovanje. Spomenute kategorije u rujnu sudjeluju u ukupnom broju osiguranika s udjelom od 7,2% odnosno potonja s 7,5%.

Pogoršanje u odnosu na kolovoz, od kategorija koje u ukupnom broju osiguranika sudjeluju s značajnim udjelom, zabilježile su i djelatnosti u Trgovini (-0,8%, u strukturi 15%) te Prijevozu i skladištenju (-0,3%, u strukturi 5,3%). S druge strane, Prerađivačka industrija, koja u strukturi sudjeluje s 15,3%, u rujnu je u odnosu na kolovoz ostala gotovo nepromijenjena (+0,02%). Uz iznimku u kolovozu, ova kategorija bilježi kontinuirano pozitivne mjesečne stope rasta od početka godine. Rast u odnosu na prijašnji mjesec evidentiran je i kod Građevinarstva (+0,6%, u strukturi 7,9%) i kategorije Informacije i komunikacije (+1,1%, u strukturi 3,5%) čiji trend mjesečnog rasta osiguranika pri HZMO-u traje već 28 mjesec zaredom.

"U odnosu na kolovoz, zbog prisutne sezonalnosti na tržištu rada, u rujnu je zabilježen pad broja osiguranih osoba u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Očekivano, i ukupan broj osiguranika kod HZMO-a također bilježi blagi pad koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, godišnja dinamika rasta nastavlja se po solidnim stopama rasta, a evidentirano povećanje i u odnosu na pretkriznu 2019. odražava povoljna kretanja na tržištu rada.

Međutim, kao i u mnogim drugim zemljama diljem EU, ostvaren je snažan rast udjela radnika iz trećih zemalja na godišnjoj razini, što jasno upućuje na neusklađenost ponude i potražnje za radom. Potencijalno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebalo imati tek ograničeni utjecaj na zaposlenost i svakako će zavisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s neizbježnim prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom okruženju", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram