Zatvori
Euro novac
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
17/10/2022

Inflacija je strašna, a tek pred kraj godine očekuje se blago usporavanje

Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u rujnu, a potvrđeno je to službenom statistikom indeksa potrošačkih cijena koju je Državni zavod za statistiku danas objavio.

Godišnja stopa rasta i peti mjesec za redom nastavila je bilježiti dvoznamenkaste stope pri čemu je u rujnu dinamika ubrzala na 12,8%, što je nešto snažnije od naših očekivanja.

S druge strane, u skladu s našim očekivanjima, mjesečna stopa inflacije značajno je ubrzala na 1,5% (s 0,1% u kolovozu), unatoč administrativnim mjerama Vlade u pojedinim kategorijama proizvoda. Naime, unatoč blagom padu cijena u skupinama Restorani i hoteli, Rekreacija i kultura te Hrana i Prijevoz (pri čemu su potonje pod utjecajem administrativnih mjera) evidentno je da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu. U odnosu na kolovoz cijene Odjeće i obuće bile su više za rekordnih 21,2%, uz doprinos rastu za 1,24 postotna boda.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,1%), Restorana i hotela (+17,3%) Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,7%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+13,3%) te Prijevoz (+12,3%).

Kumulativno, u prvih devet mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao je 9,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

"Do kraja godine i u prvom tromjesečju 2023., prema našim očekivanjima, godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. ostajemo pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6%. Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%. U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor, uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2023.", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram