Zatvori
PoslovniPuls
03/10/2022

U kolovozu zabilježen pad maloprodaje od 0,2 posto

Prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo u kolovozu je, po prvi put od siječnja 2021. zabilježila negativnu godišnju stopu rasta.

Uz realan pad u odnosu na srpanj za 1% (kalendarski prilagođeni indeksi), u usporedbi s kolovozom 2021. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,2%. Prema izvornim indeksima realan godišnji promet je bio viši za 0,4%. Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma pridonijeli su negativnim kretanja dok je turistička potrošnja u središnjem dijelu turističke sezone zasigurno obuzdala i snažniji pad.

U odnosu na srpanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za 0,4%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio viši za 0,1%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je bio niži za 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao 0,9%. Promatrano u nominalnom izrazu, prema kalendarski prilagođenim indeksima promet od trgovine na malo bio je na godišnjoj razini u kolovozu veći za 14,8%, te 15,5% prema izvornim indeksima.

Pri tome je u kolovozu godišnji porast prometa, ostvarilo deset od jedanaest trgovačkih struka, dok je pad nominalnog prometa na godišnjoj razini zabilježen samo kod Trgovine na malo internetom ili poštom (-5%). Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-kolovoz zadržala se u pozitivnom području (+2,8%), prema kalendarski prilagođenim podacima, iako usporenom dinamikom.

"Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini odnosno učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost utjecat će i na kretanja u trgovačkoj djelatnosti. Iako smatramo kako je inflacija dosegnula svoj vrhunac, visoke stope inflacije i u mjesecima pred nama djelovat će na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije, ali i većine sastavnica potrošačke košarice roba i usluga. S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada djelovat će u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja. Tome pridonosi i uspješna turistička sezona kroz rast raspoloživog dohotka kućanstava, s obzirom na to da se 60% turističkog smještaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram