Zatvori
Saudijska Arabija
Foto: U.S. Department of State / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
30/09/2022

ŽIVOT NAKON NAFTE: Saudijska Arabija najavila golema ulaganja u globalnu industriju video igara

Saudijska Savvy Games Group, kompanija u stopostotnom vlasništvu tamošnjeg državnog investicijskog fonda PIF, najavila je ulaganje od 37,8 mlrd. dolara u industriju video igara, a sve kako bi se Saudijska Arabija pretvorila u svojevrsni globalni gaming i esports hub do 2030. godine.

Prema planu ulaganja, 13 mlrd. dolara već je namijenjeno preuzimanju vodećeg izdavača video igara, a već su krenula šuškanja kako bi na meti saudijskih ulagača mogle biti izdavačke kuće Electronic Arts ili francuski Ubisoft.

Saudijci planiraju uložiti 18,6 mlrd. dolara u kupovinu manjskih udjela u gaming i esports kompanijama, dok će preostali iznos uložiti u lokalnu tehnološku i gaming infrastrukturu.

Investicije bi trebale otvoriti čak 39.000 visokotehnoloških novih radnih mjesta i povećati godišnji doprinos lokalne industrije video igara u saudijskom BDP-u za 13 mlrd. dolara.

Savvy Games Group već je početkom godine dovršio ulaganje u nordijski Embracer Group teško milijardu dolara, a preuzeli su i esports grupaciju ESL - Turtle Entertainment, kao i multiplayer platformu FaceIT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram