Zatvori
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
19/09/2022

Porsche kroz IPO pokušava prikupiti do 9,4 mlrd. eura svježeg kapitala

Legendarni Volkswagenov sportski brend Porsche, ovaj mjesec izlazi na burzu. Kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), Porsche će pokušati prikupiti do 9,4 mlrd. eura svježeg kapitala, a tvrtka bi po izlasku na tržište kapitala mogla dobiti tržišnu kapitalizaciju od 70 - 75 mlrd. eura, piše Bloomberg i upozorava kako je njemačka tvrtka snizila svoja očekivanja zbog sve pesimističnijeg raspoloženja na europskim i globalnim financijskim tržištima, te zbog potencijalne recesije u euro zoni koju prognozira sve više ekonomskih analitičara.

Ukoliko IPO ipak prođe po planu, Porsche bi na burzi imao vrijednost kojom bi parirao ukupnoj vrijednosti svih Volkswagenovih brendova poput Audija, Škole, VW i Seata - ukupno oko 88 mlrd. eura.

Porscheov izlazak na burzu pružit će priliku i obitelji Porsche-Piech, da otkupi dobar dio vlasništva nad kompanijom. Prema dogovoru s Volkswagenom, obitelj Porsche-Piech otkupit će 25 posto dionica Porschea + jednu dionicu što će im dati važan manjinski udio sa značajnom mogućnosti utjecanja na donošenje važnih odluka unutar same kompanije.

Porsche će izaći na burzu 29. rujna ove godine, a među ulagačima koji su se obvezali na ulaganje već se nalaze državni ulagački fondovi iz Katara i Norveške.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram