Zatvori
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
15/09/2022

Osnivač popularnog brenda odjeće Patagonia odriče se bogatstva zbog klimatskih promjena

Osnivač popularnog brenda odjeće za avanturiste i ljubitelje boravka u prirodi, Patagonia, Yves Chouinard, najavio je kako se odriče, zajedno sa svojom djecom, vlasničkog udjela u kompaniji, a sve kako bi dobit iz tvrtke nastavila financirati neprofitne udruge i inicijative koje se bore protiv posljedica klimatskih promjena.

"Nikad nisam želio biti biznismen. Počeo sam kao obrtnik, izrađujući penjačku opremu za svoje prijatelje i sebe, a zatim sam se počeo baviti odjećom. Kako smo počeli svjedočiti razmjerima globalnog zatopljenja i ekološkog uništavanja, te našem vlastitom doprinosu tome, Patagonia se obvezala upotrijebiti svoj kapital za promjenu svog načina poslovanja", napisao je Chouinard u javnom pismu objavljenom na web stranicama Patagonije.

Sukladno željama osnivača, osniva se trust na kojeg će biti prebačene sve dionice s glasačkim pravima, dok će sve preostale dionice biti poklonjene neprofitnoj udruzi Holdfast Collective, a koja pokušava sanirati posljedice ekoloških promjena koje je donijela klimatska kriza.

"Prošlo je gotovo 50 godina otkako smo započeli naš eksperiment u (društveno) odgovornom poslovanju, a tek smo na početku. Ako imamo ikakvu nadu u naš planet - a još manje u uspješan posao - za 50 godina, svi ćemo morati učiniti sve što možemo s resursima kojima raspolažemo. Ovo je samo još jedan način da odradimo svoj dio posla. Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo premašili njihove granice. Ali (naš planet) je i otporan. Možemo ga spasiti, ako se tome dovoljno posvetimo", zaključio je Chouinard.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram