Zatvori
PoslovniPuls
26/08/2022

Očekuje se usporavanje rasta stambenih kredita, ali zato će ovi krediti eksplodirati

U odnosu na kraj 2021., ukupni krediti stanovništvu zabilježili su rast od 3,5%, dok je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima s iznosom od 76,9 mlrd. kuna na kraju lipnja iznosio 52,6%. Rastu ukupnih kredita doprinijeli su prvenstveno valutni krediti koji su zabilježili dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od 11,6% (+2,2% mjesečno), a njihovo ubrzanje traje kontinuirano od početka godine. U odnosu na prethodno tromjesečje, ukupni krediti porasli su za 3,3 mlrd. kuna ili 2,3%.

Promatrano po instrumentima, na osnovi stanja, najveći generator rasta ukupnih kredita bili su stambeni krediti s rastom od 9,9% na godišnjoj (+6,4 mlrd. kuna) i 1,7% na mjesečnoj razini (+1,2 mlrd. kuna). Krajem lipnja stambeni krediti iznosili su 71,3 mlrd. kuna, a trend laganog ubrzanja dinamike rasta na godišnjoj razini nastavlja se četvrti mjesec zaredom. Rast stambenih kredita povezan je s novim kreditima odobrenima u sklopu državnog programa subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite.

S druge strane, i gotovinski nenamjenski krediti s iznosom od 54,2 mlrd. kuna blago su ubrzali na godišnjoj razini zabilježivši rast od 1,5 mlrd. ili 2,8% (u odnosu na 2,7% krajem svibnja) te 0,1 mlrd. kuna ili 0,3% u odnosu na mjesec ranije. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

U odnosu na prethodno tromjesečje, stambeni krediti porasli su za 2,5 mlrd. kuna ili 3,6%, dok su gotovinski nenamjenski krediti zabilježili rast od 458 mil. kuna ili 0,8%.

"U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena. Ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram