Zatvori
Euri
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
28/07/2022

Građani uzimaju sve više stambenih kredita

Ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 145,1 mlrd. kuna što predstavlja rast za 1% u odnosu na travanj te 5,2% u odnosu na svibanj 2021.

Uspoređujući s krajem 2021. godine, ukupni krediti stanovništvu viši su za 2,5%. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima na kraju svibnja iznosio je 53,1%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 70,1 mlrd. kuna na kraju svibnja bili za 1,6% viši u odnosu na travanj. Na godišnjoj razini rast stambenih kredita ubrzao je u svibnju na 9,5% (s 8,2% u travnju). S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti su na kraju svibnja bili su na razini od 54 mlrd. kuna pri čemu se godišnja stopa rasta također blago ubrzala na 2,7%. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, tijekom svibnja najveći dio kredita odobren sektoru stanovništva odnosi se na stambene kredite, koji su u svibnju porasli za 1,3 mlrd. kuna ili 1,9% u odnosu na travanj. To je dosad najviši ostvaren mjesečni rast stambenih kredita, od kada su raspoloživi podaci o transakcijama stambenih kredita, odnosno od prosinca 2011., a zrcali učinak novih kredita odobrenih u sklopu ovogodišnjega kruga državnog programa subvencioniranja. Porasli su i gotovinski nenamjenski krediti, za 0,2 mlrd. kuna ili +0,4% mjesečno. Promatrano na godišnjoj razini, rast se stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao s 8,1% na 9,3% odnosno s 3,4% na 3,6%.

"Kod potrošača se pojačava potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zbog državnog subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite. U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram