Zatvori
PoslovniPuls
21/07/2022

Visoka inflacija donijela realni pad prosječne plaće u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim plaćama, nastavak njihovog nominalnog godišnjeg rasta zabilježen je i u svibnju ubrzanom dinamikom, a rast je zabilježen i na mjesečnoj razini.

S iznosom od 7.690 kuna prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 1,9% viša u odnosu na travanj (realno +0,5%). U usporedbi sa svibnjem 2021. prosječna plaća nominalno je viša za 586 kuna ili 8,2%. Iako je dinamika rasta neto plaća ubrzala u svibnju sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost. Naime, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na svibanj 2021. realno niža za 2,3%.

Kumulativno u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine prosječna plaća od 7.538 kuna bila je nominalno 6,6% viša, ali i realno 1,2% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nastavila je s rastom na godišnjoj razini te je u svibnju dosegnula 10.440 kuna. Na mjesečnoj razini prosječna mjesečna bruto plaća bila je u svibnju nominalno 1,9% viša (realno +0,5%) u odnosu na travanj. Na godišnjoj razini dinamika rasta također je ubrzala odnosno bruto plaća je u prosjeku bila 887 kuna ili 9,3% veća u odnosu na bruto plaće u svibnju 2021.

Medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 6.490 kuna, dok je medijalna bruto plaća iznosila 8.501 kunu.

"Nakon što je rast realnih plaća ušao u negativno područje, u uvjetima povijesno niske nezaposlenosti i rastuće zaposlenosti rasti će pritisak za povećanje plaća. Naime, iako će prosječne nominalne plaće nastaviti rasti, njihov realni pad bit će osobito biti izražen u drugoj polovici godine. Zbog zadržavanja povišenih stopa inflacije projiciramo da će realne plaće padati i u prvoj polovici 2023. obuzdavajući tako rast osobne potrošnje, ali i stvarajući pritisak na rast plaća ne samo u javnom već i u privatnom sektoru", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram