Zatvori
PoslovniPuls
07/06/2022

Hrvati sve češće krpaju kućne budžete kreditnim zaduženjima

Ukupni krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 143,7 mlrd. kuna što predstavlja rast za 0,4% u odnosu na ožujak te 4,5% u odnosu na travanj 2021.

Uspoređujući s krajem 2021. godine, ukupni krediti stanovništvu viši su za 1,5%. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima na kraju travnja iznosio je 53,6%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 69 mlrd. kuna na kraju travnja bili za 0,2% viši u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini rast stambenih kredita blago je ubrzao u travnju na 8,2% (s 8,1% u ožujku). S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti su na kraju travnja bili na razini od 53,9 mlrd. kuna pri čemu se godišnja stopa rasta također blago ubrzala na 2,6%. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, tijekom travnja stambeni i gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu porasli su podjednako (0,2 mlrd. kuna), pri čemu su na godišnjoj razini stambeni krediti tek neznatno ubrzali rast (s 8,0% na 8,1%), dok je rast gotovinskih nenamjenskih kredita ostao nepromijenjen (3,4%).

"U uvjetima visoke neizvjesnosti i snažnih inflatornih pritisaka smanjenje potrošačkog optimizma nepovoljno utječe na potražnju za srednjoročnim potrošačkim kreditima. No, ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima. Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zadržava se na visokoj razini zbog državnog subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Očekujemo da bi se rast ukupnih kredita stanovništvu mogao kretati na razini inflacije", komentirali su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram