Zatvori
PoslovniPuls
23/05/2022

Posljedica inflacije: Pad realne prosječne neto isplaćene plaće

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim plaćama, nastavak njihovog nominalnog rasta zabilježen je i u ožujku, prenose RBA analitičari.

S iznosom od 7.607 kuna prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 2,1% viša u odnosu na veljaču (realno -4,9%). U usporedbi s ožujkom 2021. prosječna plaća nominalno je viša za 469 kuna ili 6,6%. Iako je dinamika rasta neto plaća čak i ubrzala sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost. Naime, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na ožujak 2021. realno niža za 0,7%. Kumulativno u prvom tromjesečju prosječna plaća od 7.479 kuna bila je nominalno 6,1% viša, ali i realno 0,3% niža, u usporedbi s razdobljem od siječnja do ožujka 2021.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u ožujku ove godine nastavila je s rastom te je u ožujku dosegnula 10.328 kuna. Tako je bila nominalno 2,2% viša (realno 0,1%) u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini dinamika rasta je ubrzala odnosno bruto plaća je u prosjeku bila 727 kuna ili 7,6% veća u odnosu na bruto plaće u ožujku 2021. Godišnja stopa rasta od 7,6% ujedno je najviša od prosinca 2019.

"Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost mogla bi se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalni rast plaća podržan je ponovnim povećanjem administrativno utvrđene minimalne plaće za preko 10% od početka godine (bruto na 4687,5 kn odnosno neto na 3.750 kn), ali i sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage", stoji u komentaru RBA analitičara.

Od 1. svibnja osnovica za plaće u javnim i državnoj službi raste za 4% i isplaćuje se s plaćom za svibanj. Naknada za prijevoz s jedne kune raste na 1,35 kunu, uz deset posto korektivnog mehanizma u varijanti ako se poveća cijena goriva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram