Zatvori
PoslovniPuls
17/05/2022

Ukupni krediti stanovništvu premašili 143 mlrd. kuna

Ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka premašili su 143 mlrd. kuna što predstavlja rast za 0,8% u odnosu na veljaču te 4,1% u odnosu na ožujak 2021.

Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima na kraju prvog tromjesečja iznosio je 53,7%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 68,9 mlrd. kuna na kraju ožujka bili za 0,8% viši u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini rast stambenih kredita ubrzao je u ožujku na 8,1% (s 7,7% u veljači). S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti su na kraju ožujka bili na razini od 53,7 mlrd. kuna pri čemu se godišnja stopa rasta zadržala na 2,5%. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, tijekom ožujka godišnje stope rasta stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita ostale na razinama prethodnog mjeseca (8,0% odnosno 3,4%), pa su se krediti stanovništvu tek blago ubrzali s 4,4% u veljači na 4,5% u ožujku.

"U uvjetima visoke neizvjesnosti i snažnih inflatornih pritisaka smanjenje potrošačkog optimizma nepovoljno utječe na potražnju za srednjoročnim potrošačkim kreditima. No, ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima. Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zadržava se na visokoj razini zbog državnog subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Očekujemo da bi se rast ukupnih kredita stanovništvu mogao kretati na razini inflacije", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram