Zatvori
Foto: Business growth
PoslovniPuls
09/05/2022

RBA analitičari: Upravo prolazimo kroz vrhunac rasta proizvođačkih cijena

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a, u usporedbi s ožujkom proizvođačke cijene industrije bile su više za 1,7% dok je godišnja stopa rasta dosegnula 21,9%. Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije koje su u travnju bile za 87,1% više u odnosu na travanj 2021. Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 7,9% godišnje.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle su u travnju 2,6% u odnosu na ožujak dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 28,4%. Pri tome je rast cijena energije u odnosu na travanj 2021. dosegnuo 86,7% godišnje (+5,6% u odnosu na ožujak). Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u travnju više za 7,8% godišnje. Navedena kretanja odražavaju prelijevanje kretanja sa inozemnih tržišta. Uz to ne treba zanemariti ni druge tržišne čimbenike poput naglog oporavka potražnje uz istovremene i dalje prisutne poremećaje na strani ponude i rastuće troškove transporta robe te zastoje u globalnim opskrbnim lancima. Navedeni čimbenici, u okruženju novonastale geopolitičke situacije odnosno rata u Ukrajini dodatno su otežani i vršit će daljnji i produljeni pritisak na kretanje proizvođačkih cijena.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su gotovo tri puta više u odnosu na travanj 2021. pri čemu je potkategorija Vađenje sirove nafte i prirodnog plina zabilježila godišnji rast za više od pet puta.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+99,6%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle su za 32,1% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,5%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u travnju su u usporedbi s ožujkom bile više za 0,5% dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 14%.

"Intenziviranje dinamike rasta proizvođačkih cijena, osobito intermedijarnih dobara koji su u travnju na godišnjoj razini poprimili dvoznamenkaste vrijednosti (10,5%) implicira nastavak ili čak jačanje prelijevanja proizvođačkih na potrošačke cijene koji bi u drugom ovogodišnjem tromjesečju trebali zabilježiti vrhunac rasta", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram