Zatvori
PoslovniPuls
05/05/2022

EU: U ožujku zabilježena najveća stopa rasta proizvođačkih cijena u posljednjih 5 mjeseci

Proizvođačke cijene u euro području ubrzale su na 36,8% (+36,5% u EU) u ožujku na godišnjoj razini te 5,3% (+5,4% u EU) na mjesečnoj razini.

Najveća je to stopa rasta na mjesečnoj razini u posljednjih pet mjeseci, a generirana je rastom cijena energije (+11,1%) te ubrzavanjem cijena intermedijarnih proizvoda (+2,8%) i netrajnih dobara za široku potrošnju (+2,4%). Ubrzanje proizvođačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču u skladu je s intenziviranjem geopolitičkih sukoba i sankcijama od strane Europske unije. U odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene energije više su za 104,1%, a slijede ih cijene intermedijarnih proizvoda (+22,6%), netrajnih dobara za široku potrošnju (+8,7%), trajnih potrošačkih dobara (+7,9%) te kapitalnih dobara (+6,5%). Isključujući cijene energije, cijene plaćene proizvođačima u euro području, mjerene indeksom proizvođačkih cijena, bile su u prosjeku više za 2,1% na mjesečnoj te 13,6% na godišnjoj razini. Od zemalja Europske unije, najveću stopu rasta proizvođačkih cijena u ožujku zabilježila je Irska s +106,1% na godišnjoj razini te čak +36,1% na mjesečnoj razini. Iako se očekivalo ublažavanje pritisaka na rast cijena i postepeno usklađivanje ponude i potražnje nakon smirivanja pandemije početkom godine, rat na pragu Europske unije, pojačao je poremećaje u opskrbnim lancima i stvorio neizvjesnost te rast cijena na energetskom tržištu. Ubrzanje proizvođačkih cijena u ožujku (i više nego što je očekivano) upućuje na ustrajnost inflacije na svim razinama gospodarstva.

S druge strane Atlantika, sezonski prilagođene tvorničke narudžbe u SAD-u ubrzale su u ožujku u odnosu na veljaču snažnije od procjene konsenzusa (+1,2%) te zabilježile stopu rasta od 2,2%. Najveći je to rast na mjesečnoj razini u posljednjih 10 mjeseci.

"Na godišnjoj razini, tvorničke narudžbe porasle su u prosjeku 14% u ožujku. Podaci novih tvorničkih narudžbi za ožujak nastavljaju upućivati na oporavak potražnje u SAD-u nakon ublažavanja pandemije, što se posebno ogleda u ubrzanju stopa rasta narudžbi potrošačkih dobara", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram