Zatvori
Foto: Danijel Durkovic
PoslovniPuls
29/03/2022

Raste pesimizam među potrošačima i tvrtkama diljem EU-a

Rastuća neizvjesnost u okruženju rastućih cijena potrošačkih roba, ali i onih bitnih u proizvodnji kao i produženje sukoba u Ukrajini koje vrši dodatan pritisak na još nedovoljno oporavljeno gospodarstvo od pandemije, stvara rastući pesimizam na strani ponude i potražnje, u poslovnoj klimi i među potrošačima. Tako su anketni pokazatelji očekivanja ZEW i IFO kao i pokazatelj potrošačkog povjerenja Europske komisije u ožujku skliznuli snažnije od tržišnih očekivanja i vratili se na razine početnih mjeseci pandemije. S druge strane, malo optimizma dolazi od PMI indikatora gdje su se, usprkos blagom padu, pokazatelji kretanja prerađivačkog i uslužnog sektora održali bolje od tržišnih očekivanja. No, zasigurno će u fokusu biti njihove vrijednosti u narednim mjesecima, kad iščezne pozitivni utjecaj popuštanja Corona ograničenja.

"Danas je na rasporedu objava GfK pokazatelja potrošačkog raspoloženja u Njemačkoj za travanj, a očekujemo nastavak trenda padajućih vrijednosti pokazatelja sentimenta u euro području. U nastavku tjedna fokus će također biti na pokazateljima raspoloženja Europske komisije koji izlaze u srijedu te konačnim podacima PMI indikatora prerađivačkog sektora koji izlaze u petak", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram